Challenge: Een wereldburger in 8 dagen (Dag zes)

Zaterdag heb ik millenniumdoel zes behandeld: 'In 2015 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt'. Aids heeft al miljoenen slachtoffers geëist, voornamelijk in Afrika. Om de verspreiding van ziektes als malaria bijvoorbeeld tegen te gaan moet je slapen onder een muskietennet. Dit lijkt mij een relatief simpele oplossing hiervoor. Andere ziektes die ook veel levens eisen lijken me moeilijker te voorkomen, omdat daar gewoonweg medicijnen, gezondheidszorg en een goede hygiëne voor nodig is. En die ontbreekt vaak. Voor hiv/aids is verder ook een goede voorlichting nodig. Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen op seksueel gebied. Ze moeten ook weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen hiertegen en hierdoor dus voorkomen dat ze worden geïnfecteerd met het virus. 

Een goede voorlichting is dus van groot belang. Ik heb een filmpje gekeken die ik tegenkwam op YouTube toen ik zocht op dit onderwerp. Ik vond dat er nog verrassend weinig filmpjes te vinden waren over hiv/aids. Maar toen ben ik deze maar gaan bekijken en hij is best interessant. Je ziet hier een aantal mensen. Je ziet een man in Engeland die hiv-positief is, je ziet een stel in Zimbabwe die allebei hiv-positief zijn. Ook zie je in Engeland een man die werkt voor een stichting in Engeland voor voorlichting over hiv/aids. Hij is zelf ook hiv-positief. Ook zie je een support groep in Zimbabwe, waar vrouwen samenkomen die allemaal hiv-positief zijn en zo makkelijk ervaringen kunnen uitwisselen. Dit gaat bijvoorbeeld over veilige seks, of over alsnog zwanger zijn terwijl je seropositief bent. 

Het stel in Zimbabwe heeft een test laten doen en kwamen er zo achter dat ze geïnfecteerd zijn met het hiv-virus. Bij wie het vandaan komt weten ze niet, ze zijn allebei hiervoor single geweest. Maar de oorzaak laten ze het liefst ook achterwege, ze leven in het nu. Ik vond het best verrassend dat zij gewoon een test konden doen, en wanneer ze seropositief zijn de medicijnen ook gratis aangeboden krijgen! Ik wist niet dat het dus op bepaalde plekken in Afrika blijkbaar best goed geregeld is. Deze medicijnen zorgen voor het op peil houden van het immuunsysteem en dus voor een goede gezondheid. Vrij goed nieuws dus, als ze verder gezond blijven kunnen ze een prima leven leiden. Ze hebben ook net een kindje en die laten ze binnenkort ook testen. Zodra zij ook seropositief is, wat mij vrij logisch lijkt aangezien beide ouders het ook zijn, gaat het kindje ook aan de medicijnen. Ook kreeg de vrouw een soort zakje vloeibare voeding, volgens de man kreeg je dat ook gratis als je hiv-positief bent. Daar zitten extra mineralen en andere stoffen in, en zorgen dat je vet opslaat. Ook zorgt het voor een betere eetlust, en dus meer energie. 

De andere kant is de man in Engeland. Het is een vrij oude man, hij is al met pensioen, en dacht dus niet meer veilig te hoeven vrijen. Aan hiv zit helaas geen leeftijdsgrens, en dus kwam hij er toch achter dat hij geïnfecteerd was. Ik vind het toch wel anders in Europa dan in ontwikkelingslanden. Deze man hoeft er absoluut niet aan te overlijden. Maar het blijkt dus dat er in sommige delen van Afrika dat ook inziet meer hoeft. Het geeft alleen gewoon maar aan dat hiv/aids niet alleen een ziekte is van ontwikkelingslanden. Ik denk dat je in het rijke westen alleen maar meer last hebt van vooroordelen en discriminatie. Hoewel de mensen uit Zimbabwe ook vertelden dat ze schaamte voelen een test te doen. Toch zeggen ze wel: kies voor jezelf. Voor het weet ben jij dood omdat je je schaamde een test te doen. Dat is ook weer zo. En het feit dat het er is lijkt mij al reden genoeg er gebruik van te maken, maar dat is misschien weer mijn westerse blik. ;) 

Ik heb wel veel geleerd hiervan, blijkbaar zijn er plekken in ontwikkelingslanden waar er zeker wel middelen zijn voor de bevolking om met het hivvirus te leven en niet de ziekte aids te krijgen. Dit doet me goed! Ook doet het me maar des te erger beseffen wat een verschrikkelijke ziekte het is en nog steeds veel levens eist. Er zijn nog steeds ontzettend veel kinderen wees omdat ze hun ouders verloren hebben aan aids. Ik sta vandaag toch maar weer stil bij het feit dat ik veel kennis heb en daar eigenlijk heel blij mee mag zijn. 

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Lynn Jongman
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
6
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd