Altruïsme

Zoals mijn achternaam waarschijnlijk doet vermoeden, ik ben er een van de familie Derks. De familie Derks staat bekend om twee eigenschappen: we zijn eigenwijs en we zijn dol op het voeren van discussies om vervolgens uit te vinden wie er gelijk heeft. Zo hebben we discussies gevoerd over hoeveel druppels water er precies in een glas passen, of appelmoes op een placemat in een donkere lade wel schimmelt én of je beter door rood kunt rijden waarbij je goed uitkijkt of dat blindelings door groen rijden verstandiger is. Echter recent kwam er een meer ethische discussie aan bod: ‘Bestaat altruïsme*?’ stond centraal.

                Al sinds ik klein ben doe ik graag dingen voor anderen. Mijn leraren omschreven mij meestal als een behulpzaam en vrolijk meisje. In zekere zin kenmerkt mij dat nog steeds. Vandaar ook mijn wens om kansarme kinderen in ontwikkelingsgebieden te ondersteunen. Deze wens heb ik al twee keer in vervulling kunnen laten gaan. Echter sinds ik bezig ben met millennium-doen denk ik nog over veel meer dingen na in de wereld om me heen. Mijn eerste reactie toen ik dit aan mezelf merkte? ‘Help! Ik heb me laten beïnvloeden’. Enkele seconden later stelde ik mezelf de vraag: Wat is het probleem als het mes aan twee kanten snijdt? Wereldsupporter is geen sluipreclame die me stiekem meer van die heerlijke chocolade laat eten waar ik al zo moeilijk vanaf kan blijven. Nee, wereldsupporter is een organisatie die zich inzet voor een betere wereld en als zij mij kunnen stimuleren om hieraan mee te doen, fantastisch!..... Toch?

                Wereldsupporter herinnert mij aan wat je allemaal voor de wereld kan betekenen. Dat je niet alleen in Zuid-Afrika of Nepal betekenisvol kan zijn. Het kan namelijk ook hier en nu. Veel mensen stellen zichzelf de vraag: 'Waarom zou ik kiezen voor een duurzaam alternatief? Ik alleen maak toch geen verschil.' Ik stel mezelf steeds vaker de vraag: Waarom niet? Als ik een goede reden heb om verantwoorde keuze niet te maken, prima! Eerlijk is eerlijk, ik maak niet altijd de beste meeste verantwoorde keuze. Ook ik heb het druk of vind de iets minder milieuvriendelijke manier toch écht praktischer. Maar het zijn in elk geval bewuste keuzes. Zo behaal ik voor mezelf al veel winst in de dagelijkse dingen. Zo gebruik ik veel minder vaak een boterhammenzakje, pak ik zo vaak mogelijk de fiets of het openbaar vervoer (beter voor mijn conditie én het milieu), kies ik steeds vaker voor biologisch of tweedehands, sluit ik me graag aan bij organisaties en evenementen die tevens een goed doel steunen en probeer ik ook op kleinschalige initiatieven mijn handen uit te mouwen te steken om op een vrije (mid)dag iets te betekenen.

                Na mijn rondreis wilde ik bijvoorbeeld weer bezig zijn, een doel hebben in het dagelijks ritme. Op een basisschool bij mijn toekomstige werkgever was er vraag naar extra ondersteuning. De afgelopen tijd heb ik daarom twee maanden vrijwilligerswerk gedaan in groep 6. Ik heb de leerlingen extra begeleiding geboden naast het aanbod van hun reguliere leerkracht. Voor een groot deel omdat ik betekenis vol wilde zijn maar toch ook echt voor een groot deel voor mijn eigen ontwikkeling en voorbereiding op het beroep als leerkracht. Maakt me dat minder een wereldsupporter? Ik vind van niet! Ik vind het fantastisch als we ons in kunnen zetten voor een betere wereld en er zelf ook iets aan hebben. Of altruïsme bestaat, ik weet het niet.. Maar ik ga voor een mes dat aan twee kanten snijdt! Millennium-doen gaat met een goede mind-set vanzelf…

 

 

*Altruïsme: Anderen behulpzaam zijn met geen of nauwelijks eigenbelang. 

Image
Follow the author: Ankederks1
More contributions of WorldSupporter author: Ankederks1
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Hartstikke tof stukje!!

Hartstikke tof stukje!! Helemaal met je eens en wat heb je een leuke schrijfstijl!liefs

Dankjewel Cecile :-) 

Dankjewel Cecile :-) 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2