Me, myself and HIV. (millenniumdoel 6)

Dag 3 van de challenge is aangebroken.

Vandaag staat in het teken van millenniumdoel 6: bestrijding van HIV,Malaria en andere ziektes.

Sinds begin jaren '90 heeft aids miljoenen slachtoffers geëist, vooral in Afrika. Afgesproken is dat in 2015 de verspreiding van hiv/aids tot staan moet zijn gebracht. Ook moet iedereen met hiv/aids hiervoor de juiste medicijnen kunnen krijgen. Minder malaria en tbc Behalve de verspreiding van hiv en aids moeten ook malaria en andere ziekten zoals tuberculose (tbc) tot een halt worden gebracht in 2015.

Malaria wordt veroorzaakt door muggenbeten. Slapen onder netten (klamboes) die met insecticide zijn bewerkt is een effectieve manier om malaria te voorkomen. Toen ik afgelopen jaar naar Uganda ben geweest werden wij allemaal ingeënt. Zo kregen we een spuit voor de gele koorts en moesten we iedere dag van onze reis een malariapil slikken. Toen we als baby geboren werden zijn de meesten ook ingeënt tegen bepaalde ziektes. Het moet toch mogelijk zijn dat deze voorziening beschikbaar wordt voor alle mensen in de wereld! En het moet toch op zijn minst mogelijk zijn dat er voor mensen die geïnfecteerd zijn geraakt door bijvoorbeeld de malariamug voldoende medicijnen kunnen halen zodat ze zo snel mogelijk weer van de ziekte af zijn! Daar moet natuurlijk nog veel aangedaan worden voordat dit bereikt is, maar we zijn op de goede weg.

Voor Aids/HIV is het een ander verhaal. Raak je met dit virus besmet dan kom je er niet meer van af. Je zult het je leven lang met je mee moeten nemen. De medicijnen die er voor aids zijn remmen alleen het virus en geven dus geen genezing.

Voor dit millenniumdoel heb ik als actie een documentaire gekeken over aids.

De documentaire heet: Me, Myself and HIV. De documentaire gaat over twee jongeren. Twee hele verschillende jongeren uit twee hele verschillende landen. Maar ze hebben toch een ding gemeen: ze hebben beiden HIV/aids. Tijdens de documentaire volgen ze Angelikah (25 jaar). Ze komt uit Minneapolis (VS). En Slim (21 jaar). Hij komt uit Zambia (Afrika).

Angelikah heeft een wild verleden. Ze was een echte puber en experimenteerde met drugs, alcohol en seks. Later werd ze bang om besmet te raken met HIV en besloot haar leven te beteren. Toen 3 jaar later haar beste vriend zelfmoord pleegde en ze werd gedumpt door haar vriend, verviel Angelikah terug in haar oude gewoonte. Ze begon weer te drinken en had onbeschermde seks met twee partners, één daarvan gaf haar HIV. Ik vind het knap hoe positief ze is over haar toekomst. Dat ze een vriendje heeft en tegen hem ook open is over haar virus.

Slim werd met HIV geïnfecteerd via zijn moeder en zij overleed aan de ziekte toen hij 15 was. Slim is op zoek naar een vaste vriendin maar vindt het moeilijk om over zijn HIV besmetting te praten. Hij neemt medicijnen maar spreken in het openbaar over zijn HIV valt hem erg zwaar. Hij is bang veroordeeld te worden. Toch neemt hij tijdens deze documentaire een nummer op waarin hij zingt over zich zelf en dus ook over zijn HIV. Dit nummer wordt ook tijdens deze documentaire op lokale radio van Zambia gedraaid. Slim geeft op de radio een interview. Ontzettend knap. Ik denk dat dit de beste manier is om Aids/HIV te voorkomen. Er moet bekend hij komen. Mensen moeten geïnformeerd worden over de gevaren van aids en het belangrijkste hoe het is te voorkomen. Ik vond de documentaire erg interessant omdat het over twee totaal verschillende jongeren gaat. En uit twee verschillende landen. Ook hebben ze beiden op een andere manier de virus gekregen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze documentaire? Via deze link kun je hem bekijken: www.youtube.com/watch?v=_LH8jMZMxB0

Tot morgen!

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Agnes
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]