Tips voor vrijwilligers werk

Als je voor het eerst vrijwilligers werk gaat doen in een ontwikkelings land weet je niet wat je moet verwachten. Je word vaak voorbereid door mensen die voor jou zijn geweest en laten je fotos zien en vertellen je verhalen. Je ervaart het echter pas als je er bent , dan pas valt alles op zijn plaats en ervaar je alles. Fotos laten je dingen zien, je ervaart het pas als je het hebt meegemaakt. Je kunt  het beste kun je zo min mogelijk verwachten anders is er een kans dat het tegen valt. Hier zijn een paar tips die handig zijn om te weten voor dat je in het land bent zodat je er daar niet achter hoeft te komen.

Ik ben in Uganda geweest, voor als dat niet duidelijk op mijn profiel staat , ik zal dus tips geven vanuit mijn ervaringen daar.

1. Ons werd verteld dat we daar latrines zouden hebben inplaats ven een wc. Ik en veel anderen verwachten er niet veel van. Het bleek allemaal reuze mee tevallen , er waren zelf veel voordelen aan !

Dus: Verwacht het minste , meestal valt het dan mee. Als je veel verwacht van de toiletten kan dit hard aan komen.

2. Een hoofdlampje. Het ziet er misschien stom uit , maar de meeste mensen hadden er bij ons in de groep een en het is echt handig. Wil je je bijvoorbeeld 's avond met deet in smeren zit je niet de heletijd met de zak lamp . Ook bij het vinden van een latriene of buiten wc in een land op de evenaar , hier word het snel plotseling donker, of in de winter , vroeg donker, is het prettig te zien waar je loopt , denk aan prossesie rupsen of wortels.

3. Neem voldoende babydoekjes , handgel( geen pompje) , en deet mee. Je kunt het altijd daar laten ,de mensen en ziekenhuizen zijn er blij mee. Er was weinig water of handdoeken om je schoon te maken na een project. Er werd bij ons gezegt dat babydoekjes een redding waren. Minstens een pakje per wek per persoon is er denk ik wel doorheen gegaan ;)   ( we  werden vies van de modder en het jakfroot eten , die zijn heel plakkerig.

 

Wij zijn met worldmapping mee gegaan naar Uganda, het schema per  groep kan veranderen. Ook werd ons gezegt een backpack rugzak mee te nemen  achter af was dat naar mijn mening niet nodig geweest. Het was best lastig om spullen in het midden van de backpack te vinden en het was onoverzichtelijk, het is wel  "op een busje gooien en vastmaken"proof. Het is wel zo dat je slaap zak waarschijnlijk buiten je back pack  hangt , een fligtbag houd alles bijelkaar tijdens het in en uitladen van het vliegtuid als je overstapt.

Neem snoep en koekjes mee. Op het vliegveld en tijdens een busreis geeft het een oppeppertje. Neem in het ontwikkelings land ook altijd een flesje water mee , waar je ook naar toe gaat, het kan allemaal net iets langer duren dan gedacht. Neem ook nog een kleine extra rugtas mee voor naar de projecten,  zorg er voor dat hier eventueel spullen voor twee dagen in kunnen en dat hij lekker draagt.

Heb vooral veel plezier en stap over grenzen , doe dingen en probeer ze uit omdat je waarschijnlijk maar een keer gaat, het is iets unieks dijns dus niet terug anders heb je er later spijt van.

 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat de eventuele organisatie waarmee je reist je goed voor bereid , dat scheeld!

 

 

 

 

 

 

Follow the author: Mathea
More contributions of WorldSupporter author: Mathea
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]