Gidsen voor een toekomst

Tijdens onze reis door Peru hebben wij heel veel bezocht. We hebben over de Nazca lijnen gevlogen, Islas Ballestas bezocht en we zijn in 'de witte stad' Arequipa geweest. Arequipa was voor ons 1 van de hoogte punten van onze 4.5 maand lange reis, mede door ons bezoek aan de Colca Canyon. De Colca Canyon is de diepste Canyon ter wereld en wij hadden de kans om een drie daagse wandeling door de Canyon te maken. Omdat we niet precies wisten hoe we het aan moesten pakken hebben we via een tour organisatie de tocht geregeld.
We zijn begonnen bij Cruz del Condor, een uitzicht punt waar we de machtige condors hebben gezien en de natuur konden bewonderen. Bij het zien van zoveel natuurschoon beseften we des te meer dat alle mensen op de wereld, zeker in Europa, hun best moeten doen om zich in te zetten voor het behoud van kwetsbare natuur, het beschermen van flora en fauna, en afvalproductie te verminderen. Na dit inzicht en het uitzicht zijn we begonnen om 10.00 uur in de ochtend aan de eerste dag van onze wandeling. De wandeling voert door een prachtig gebied en gaat naar de bodem van de Canyon.
Onze gids was James, een 24e jarige jongen uit Cabanaconde (dorpje in de canyon). James woont tegenwoordig in Arequipa waar hij bezig is met een toerisme opleiding. Hij spreekt geen engels, maar weet des te meer van de omgeving. Zo wijst hij ons op de vele kruiden, eetbare stukken catucus en kent hij alle planten en vruchten van naam. Regelmatig verdwijnt hij de berg op of de struiken in om  met een voor ons onbekende vrucht weer te voorschijn te komen. James verteld ons dat hij zijn opleiding betaald door toeristen door zijn geboorte omgeving te gidsen. Wat hij verder aan extra's binnen krijgt gaat naar zijn ouders die nog in Cabanaconde wonen.

Die avond slapen we op de bodem van de canyon bij een lieve vrouw die haar inkomsten haalt uit 1 varken, drie schappen een handje vol kippen en 6 slaapplekken die ze verhuurd aan ons. Haar man werkt in de mijnen en is maar zelden thuis. Het kleine stukje land dat zij bezit wordt met veel liefde bewerkt en ze kookt, op houtvuur, een heerlijke maaltijd voor ons. Doordat wij bij haar overnachten kan ze een buffer opbouwen voor het laagseizoen, als er minder toeristen komen en het oogstseizoen voorbij is.

In drie dagen bouwen we een goede band met James en de twee mede toeristen op, het is gezellig en leerzaam en wij zijn blij dat we door middel van deze tocht twee Peruanen (en de famillies) hebben geholpen terwijl wij er zelf ook heel erg van genoten hebben! Wij raden deze tocht dan ook aan iedereen aan, zodat er op deze manier meer Peruanen in de omgeving van Arequipa een inkomen kunnen krijgen!

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Rosa
Supporting content
More contributions of WorldSupporter author: Rosa
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]