Week 9

Naar het oosten daar waar Laurie op dat moment ook zou zijn, Port St Johns zou mijn bestemming worden. De beslissing om te gaan was niet gemakkelijk. Allereerst had ik me er aan het begin van mijn reis ingesteld op het vrijwilligers werk en waren de weekeinden en de bijbehorende bestemmingen allemaal een cadeautje. Toch groeide het verlangen wel om meer van het land te zien. Veel van de andere vrijwilligers verbleven een aantal weken in PE om vrijwilligerswerk op een van de projecten te doen en plakten er nog een aantal weken reizen aan vast.

Enfin op dinsdag rond 7:00 stapte ik op de BAZbus richting Mthatha. Bij het hostel waar ik opstapte kwam ik - alsof het zo moest zijn - een Duitse studiegenote tegen uit Groningen. We hebben elkaar de hele weg een beetje flabbergasted aan gekeken en ons afgevraagd hoe dit ontzettende toeval mogelijk is. We spraken af om elkaar twee dagen later weer te ontmoeten in Coffeebay.

Vanaf Mthatha waar ik Laurie en haar vriendin ontmoette namen we een shuttlebusje naar Port St Johns. In plaats van een shuttle bleek het busje een gewoon taxibusje te zijn die na een klein uurtje volgepropt zat met andere passagiers. De rit duurde uiteindelijk 2,5 uur in plaats van een kleine 1,5 uur :P. Het hostel Jungle Monkey was een echt hippiehostel. Lieve medewerkers en een zeer open ontvangst. De volgende dag hebben we onder leiding van een gids samen met nog wat andere gasten een hike-tocht gemaakt. De natuur was prachtig en ongerept. Aan het einde van de dag deden we boodschappen in de enige supermarkt die meer leek op een pakhuis dan een supermarkt. De avond eindigde bij het kampvuur met gitaar en zang.

De volgende dag vertrok ik rond 12 uur met de shuttle terug naar Mthatha. Vanaf daar nam ik weer een shuttle maar dit keer naar Coffeebay. Daar aangekomen installeerde ik me eerst in het hostel genaamd Coffeeshack. Er werd de nieuwe gasten meteen een alcoholisch welkomstdrankje aangeboden :O. Later die avond kwam ik mijn oude studie genote weer tegen, Kathi. We hebben nog even bij de band gekeken die speelde in een ander hostel en zij later naar onze eigen bed gegaan. De volgende dag besloten we om te gaan paardrijden. In een 2,5 uur durende tocht heb ik volgens mij echt het hoogte punt van mijn reis beleefd qua landschap. De tocht ging langs de prachtige ronde Afrikaanse huisjes en de uitzichten over de kustlijn op de top van de heuvel was echt stunning!

Aan het einde van de middag zijn we naar het strand gegaan waar ik toch nog maar even een duik nam in de oceaan. Die avond aten we traditioneel bij en familie in Coffeebay. Naast het eten dat we kregen werd er voor ons gedanst, gezongen en kregen we traditioneel bier te drinken. Een hele leuke en leerzame ervaring. Ondanks dat je het Xsosa niet spreekt was er non-verbaal heel veel gesprek en wederzijds respect. Er werd ons verteld dat de jongere generatie zich meer en meer afzet tegen de oude tradities. Mede door de nieuwe media worden het steeds moeilijker deze gewoonten en tradities in ere te houden.

De volgende dag nam ik de Shuttle weer terug naar Mthatha en van daaruit weer terug naar Port Elizabeth. De chauffeur vertelde onderweg nog dingen over het gebied en stopten we nog bij het huis waar Nelson Mandela na zijn gevangenschap verbleef.

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Annadhoog
More contributions of WorldSupporter author: Annadhoog
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]