De "Colombo Delcaration on Youth"

Een unicum, een historische mijlpaal in youth advocacy, dat is hoe de World Conference on Youth, die van 6 tot 10 mei plaats vond in Sri Lanka, wordt omschreven. In hoeverre dit daadwerkelijk recht doet aan de conferentie moet de toekomst gaan uitwijzen, maar het geldt in ieder geval voor het proces waardoor de “Colombo Declaration on Youth” tot stand kwam. Ties Mouwen, jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en ik mochten het hele proces van dichtbij meemaken.  Voor het eerst in de geschiedenis zaten jongeren en beleidsmakers aan dezelfde tafel op VN niveau, werden jongeren niet alleen geconsulteerd of konden ze de onderhandelingen beïnvloeden, maar waren ze daadwerkelijk gelijkwaardige partners tijdens de gehele conferentie, inclusief onderhandelingen. Hiermee geeft de World Conference on Youth een belangrijk signaal af aan beleidsmakers wereldwijd; besluitvorming gaat over mensen, zoals verwoord in de eerste zinnen van het VN-Handvest; “we the peoples of the United Nations” en hierbinnen zijn jongeren, als toekomstige generatie, een heel belangrijke stem!

De tekst van het outcome document, the Colombo Declaration on Youth(httppublic://blog/schermafbeelding_2014-06-17_om_17.11.40_0.pngwcy2014.com/pdf/colombo-declaration-on-youth-final.pdf) zelf bevat progressieve taal op een aantal belangrijke thema’s. Zo roept het de Verenigde Naties op om een permanent forum over jeugd in het leven te roepen, waarmee wij, jongeren, eindelijk een vaste plaats krijgen om te participeren binnen de VN. Verder werden er een aantal amendementen, aangedragen door de Nederlandse jongeren, meegenomen in de slottekst, zoals het recht op voedsel, duurzaamheid (binnen verscheidene thema’s) en bescherming van minderheidsgroeperingen. Moeilijkheden waren er ook, zo bleek het helaas onmogelijk om “sexual orientation” in de tekst op te nemen, Saoedi Arabië ging hier onder geen beding mee akkoord en hiervoor werd een compromis gevonden in “gender equality, including other gender identities”.

De slotverklaring is dan ook een compromis van zowel jongeren als overheden. Als het aan ons jongeren had gelegen, was de tekst nog een stuk progressiever geweest, terwijl het daarentegen zonder onze inspraak niet half zo sterk zou zijn als het nu is. Dankzij het compromis hebben overheden als de resolutie wordt aangenomen de verplichting om de aanbevelingen te implementeren in hun beleid. Het is onze verantwoordelijkheid om hier op toe te zien en ervoor te zorgen dat de uitkomst niet onderin de bureauladen van het VN-secretariaat verdwijnt.

Ons werk is dan ook zeker nog niet klaar. De komende periodes zullen mijn collega’s en ik verschillende VN-commissies bijwonen; het ECOSOC Youth Forum, het High Level Political Forum en de General Assembly, waar in wij zullen blijven pleiten voor de standpunten van jongeren. De milleniumdoelen zijn in 2000 in het leven geroepen zonder de inspraak van jongeren, maar dit laten wij geen tweede keer gebeuren. Wij zijn de grootste populatie jongeren die de wereld ooit heeft gekend en willen mee beslissen over onze toekomst. De World Conference on Youth was daarvoor weer een stap in de goede richting.

Image
Follow the author: Jiltvschayik
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]