AZG: Noodhulp van Dichtbij

Zoals jullie misschien wel weten, is Artsen zonder Grenzen een van de organisaties die ik graag steun. Deze week kwam Artsen zonder Grenzen wat dichterbij: ze organiseerden het evenement 'Noodhulp van Dichtbij' bij mij om de hoek op Park Lepelenburg en ik kon niet anders dan zodra ik de mogelijkheid had langsgaan.

Tijdens dit evenement is er een noodhulpkamp nagemaakt en krijg je een rondleiding van iemand die voor Artsen zonder Grenzen in het veld heeft gewerkt. Ik vond het heel bijzonder om deze mensen te mogen ontmoeten en de verhalen uit het veld te horen.

Zo vertelde een van de verpleegsters dat ze bij een missie een voedingsprogramma hadden voor kinderen van 0-5 jaar, waarbij er enorme rijen waren van moeders met kinderen die ondervoed waren. Niet iedereen uit die rij kon geholpen worden en een groot deel moesten ze dus wegsturen. Ze geven deze kinderen namelijk wekelijks nieuwe voeding mee (een soort zoete pindakaas) en houden bij of het kind verbetert. Daarnaast kijken ze hoe het kind de voeding eet. Als het kind het niet gretig opeet, kan er meer aan de hand zijn. Het kind kan bijvoorbeeld ziek zijn en dus ook andere zorg nodig hebben.

Artsen zonder Grenzen werkt heel snel en doelmatig: ze vertelde me dat ze in een uur 250 mensen kunnen vaccineren met een team van 4 mensen. Een ander voorbeeld is dat ze als er geen geschikte gebouwen zijn een hospitaal kunnen opblazen dat in 10 minuten kan staan.

Daarnaast was er ook een filmavond, waarbij de film 'Living in Emergency' te bekijken was. Hierin werden 4 hulpverleners gevolgd en werd er een realistisch beeld getoond van het werk dat de artsen verrichten. Ik vond het een indrukwekkende film, maar ondanks de rauwe kanten had ik vooral enorm veel bewondering voor het werk wat verricht werd. Je ziet duidelijk hoe zwaar de baan als arts in het veld kan zijn, maar ook hoe waardevol het werk is dat verricht wordt.

Kortom, ik heb erg veel geleerd over het werk van Artsen zonder Grenzen en ben misschien wel zo enthousiast dat ik het werk als apotheker in het veld als een van de mogelijkheden voor na mij studie overweeg!

Wil je ook graag naar dit evenement? Ze staan morgen nog in Utrecht en gaan daarna door naar Zwolle en Eindhoven. Kijk voor meer informatie op: www.artsenzondergrenzen.nl/noodhulpvandichtbij.

Geen tijd om langs te gaan? Kijk op www.hulppostholland.nl en zie wat er allemaal nodig is in een hulppost.

Image
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

tof artikel, helaas ben ik de

tof artikel, helaas ben ik de laatste weken van de wereld geweest met mijn scriptie maar nu kan ik weer allemaal leuke interessante en wereld supportende initiatieve gaan bezoeken, dus kom maar op met meer dingen ;) xxx

Dat zal ik zeker doen, Cecile

Dat zal ik zeker doen, Cecile! Ik moet zeggen dat ik ook nog druk bezig ben met de laatste loodjes van dit studiejaar, maar er zit weer genoeg in de pijplijn :-). Wat leuk dat je weer zo actief bezig bent met wereldsupporter!

Je kunt trouwens nog naar

Je kunt trouwens nog naar Zwolle gaan, daar staat het noodhulpkamp nog tot en met zondag a.s.! Kijk voor meer informatie op de links die ik in dit artikel heb staan ;-)

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3