Greenfair - Verkopen spulletjes voor Stichting Wanawa

Een tijdje terug stond ik op de Greenfair in Utrecht, samen met Wereldsupporter Maaike Koopman, om spulletjes te verkopen namens stichting Wanawa.

De Greenfair in Utrecht is een evenement dat plaatsvond op 16 september 2012. Er werden verschillende producten verkocht, van duurzame mode tot biologische honing, verzorgingsproducten en accessoires. Ik stond namens Stichting Wanawa met een kraampje op deze fair. Stichting Wanawa werkt samen met de Kenya Experience. Ik ben als Wereldsupporter naar Kenia geweest en heb daar via de Kenya Experience een project gedaan bij God Our Father Children's Home.

We verkochten spulletjes van stichting Zawadi, de omzetgenererende factor achter stichting Wanawa. Zawadi betekent cadeau in het Kiswahili. Alle tassen, babydoeken, oorbellen, kettingen, kaarten en andere producten die we verkochten zijn handgemaakt. De opbrengst gaat naar het goede doel. Door middel van de verkoop van de Afrikaanse artikelen stimuleert stichting Zawadi de lokale werkgelegenheid en steunt daarnaast, door middel van een verkoopopbrengst, de werkzaamheden van stichting Wanawa.

De producten hebben een eerlijke en maatschappelijk verantwoorde herkomst, waarbij de arbeidsomstandigheden, inkomsten en mogelijkheden voor de mensen die de producten maken voorop komen te staan. De inkoop van de producten door stichting Zawadi dient een directe invloed op de lokale werkgelegenheid te hebben. Waarbij deze werkgelegenheid kan zorgen voor een directe verbetering voor de lokale mensen.

Door op de fair te staan met de producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt door mensen uit Kenia en doordat daar de opbrengst rechtstreeks heen ging, droeg ik als Wereldsupporter heel direct bij!

Tips en tricks

 • Stichting Wanawa is actief in Nederland en werkt met vrijwilligers. Een tip is om ook te kijken of je in Nederland actief kunt zijn voor jouw Wereldsupporterorganisatie!

 • Stichting Wanawa zocht nog naar vrijwilligers om op de Greenfair aanwezig te zijn namens hen. Bestuurder Jane zorgde voor de levering van de spullen en voor wisselgeld.

 • De Markt duurde van 10 tot half 5. Als je geen hele dag beschikbaar bent kun je altijd een oproep doen bij andere Wereldsupporters. Zo heb ik meegeholpen op de Markt van 10 tot 2 uur. Daarna kwamen andere wereldsupporters helpen, die ook in Kenia zijn geweest met de Kenya Experience.

 • Als je een kraam hebt op een fair is het natuurlijk wel de bedoeling dat je veel verkoopt. Richt daarom je kraam mooi in, zorg dat alle spullen goed zichtbaar zijn (dat betekent soms ook dat je niet alle producten tegelijkertijd tentoonspreid maar een klein voorraadje onder de kraam legt).

 • Spreek iedereen die komt kijken aan en vertel ze wat meer over het doel van de organisatie waar je voor staat. Als mensen horen dat alle opbrengsten rechtstreeks naar het goede doel gaat zijn ze eerder geneigd te kopen. Daarnaast is het altijd goed om klantcontact te maken. Sommige mensen kwamen door ons praatje later op de dag alsnog terug om iets te kopen!

 • Draag zelf producten uit je kraam. Maaike en ik hadden allebei oorbellen in die we ook verkochten. Dat werkt erg goed! Zo zien klanten meteen dat je producten erg leuk zijn als ze gedragen worden en vragen zich af waar je die leuke oorbellen vandaan hebt!

 • Zorg dat je goed voorbereid naar de markt gaat, dus met achtergrondinformatie in je hoofd om meer te kunnen vertellen over de producten. Producten met een verhaal verkopen beter.

 • Neem foto's mee van je vrijwilligerswerkproject om meer beeld te geven aan klanten over hoe het in Kenia is.

 • Neem warme kleding mee en een thermoskan met thee/koffie en wat te eten! Gelukkig hadden ze op de Greenfair gratis koffie en thee voor mensen die een kraampje hadden!

Wij hebben op 16 september veel verkocht. Om 14.00 stond de teller rond de 120 euro, aan het einde van de dag hadden we maarliefst 245 euro opgehaald!

Ik raad je zeker aan om ook te zoeken naar mogelijkheden om het jouw wereldsupporterproject te steunen vanuit Nederland! En hoe kan dat nou beter dan zo direct door lokale Keniaanse producten te verkopen?

Voor meer tips kun je altijd contact met me opnemen!

Meer informatie over de Greenfair en stichting Wanawa:

httppublic://blog/greenfair_utrecht_0.jpgwww.wanawa.nl/
httppublic://blog/greenfair_utrecht_0.jpggreen-fair.nl/

En de fair in de media:
httppublic://blog/greenfair_utrecht_0.jpgbit.ly/Q1Gs7r

Image
Follow the author: AnnedeBrouwer
More contributions of WorldSupporter author: AnnedeBrouwer
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Greenfair

Hoi Anne!

Wat grappig dat je dit nu post. Ik was op zoek naar deze uitgebreide informatie en had het ook al aan Maaike gevraagd (hier: http://www.wereldsupporter.nl/maaikekoopman/blog/1794-geld-voor-kenia). Dus heel erg bedankt voor je informatie! Het is een mooie post met veel goede tips. Ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben.

Groetjes,
Denise

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount] 1