Bijna een maand weer in Nederland

Ik ben al een week of drie terug uit Malawi, maar ben nog steeds aan het nadenken over onze reis. Met 18 klasgenoten, 3 leraren, en een begeleidster van Worldmapping ben ik op 19 april vertrokken naar Malawi. In twee weken hebben we 3 verschillende projecten bezocht, de natuur bewonderd en de landelijke sfeer geproefd.

Malawi is een prachtig land, met wildlife en geweldige natuur. Alleen door de zeer grote armoede in het land, weten de mensen niet hoe ze er goed voor kunnen zorgen. Corruptie en nepotisme zijn grote problemen, waardoor, zelf als er een keer geld is, het land er niets van merkt. 

Het was voor mij heel raar om in een land te zijn waar mensen dood gaan van honger, en een half uur moeten lopen voor schoon water. In Nederland kan je je zo iets niet voorstellen, dat iemand gewoon geen eten heeft. Meteen toen ik weer thuis was, heb ik me een uur verwonderd over onze kraan thuis, waar gewoon drinkwater uitkomt, wat wij ook gebruiken om onze handen en afwas te wassen. 

Over de afgelopen bijna-maand heb ik steeds momenten meegemaakt waarin opeens weer een gedachte uit malawi terugkwam. Als iemand zeurde over een vieze wc bij de bioscoop, moest ik weer denken hoe ongelofelijk blij wij waren met iets dat niet een gat in de grond was, en dan hoe blij malawianen waren met iets waar een gebouwtje om stond, gat of niet. 

Mijn ervaringen uit malawi blijven me aan het denken zetten, ook bijvoorbeeld over hoe iemand een land als malawi zou kunnen helpen op grote schaal. Of of er iets te verzinnen is wat de corruptie tegengaat. 

Dit was mijn eerste update na de reis, en er zullen er vast nog velen volgen.

Follow the author: anneloescornel
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]