Eerste maand na Malawi

Ik ben 2 weken in Malawi geweest. Ik ben hier geweest om te leren van het land en vrijwiligerswerk te doen. Ik ben onderhand al een paar weken terug. Als ik terug kijk op Malawi kijk ik terug op een geweldige tijd. Het waren 2 super gave weken! De groep met wie ik ging ken ik al 5 jaar en met deze groep ging het super goed. Ik heb deze twee weken heel veel dingen gedaan en gezien die ik nog nooit eerder heb gedaan en dat was soms best spannend.
Ik zal kort wat vertellen over  de expeditie. In Malawi zaten we in het plaatsje Zomba. Onze basisplek was Pakachere. Dit was voor ons de luxe plek want je had een douche en een normaal toilet en stroom. Wel sliep je in tenten. In de twee weken zijn we naar drie verschillende projecten geweest waar de 2/3 dagen zijn geweest om mensen te helpen en te leren kennen. De projecten waren Mawa, Liyo en Chayof. Ik heb hier dingen gedaan als: Bomen omhakken voor een vrouw die dit zelf niet meer kon, kleren wassen voor de bevolking, een dak opgeknapt voor een oude mevrouw die dat zelf niet meer kon, met kinderen gespeeld en gedanst, een toilet geschilderd, een afvalgat gegraven etc. Ook heb ik mensen leren kennen op de projecten zoals Giftie bij Liyo. Ik had mijn gitaar mee en Giftie had deze geleend om zijn liedje te zingen over Liyo en zijn andere lied great change. Ik vond dit zo gaaf dat hij me deze liedjes heeft geleerd. Dat was super leuk. Naast de projecten hebben we andere super gave dingen gedaan zoals safarie, een bezoek aan een kerk, een bezoek aan een school en een bergwandeling.
Nu ik terug ben in Nederland denk ik nog veel aan Malawi. Ik merk ook dat dit land nu meer mijn aandacht trekt omdat ik er ben geweest. Laatst was er bijvoorbeeld een documantaire van Peter R de Vries op tv over Malawi. Dit heb ik met mijn hele gezin gekeken en ik heb het gedeeld op facebook. Ik vind dat mensen zich bewust moeten worden van hoe slecht sommige mensen het hebben. Daarnaast heb ik het er nog vaak over met mijn vrienden, ik kijk veel naar de foto's en filmpjes, we zijn bezig met een fancy fair voor Malawi op onze school en we hebben net nog onze reunie gehad met onze expiditie leider Loes. Ook zijn we bezig met geld inzamelen voor Joy, onze Malawiaanse expeditie leider die graag een keer naar Nederland wil komen.
Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om naar Malawi te gaan. Het was echt een super leuke tijd. Nu ik heb gezien hoe het daar is kijk je natuurlijk anders naar hoe wij hier in Nederland leven. Ik kan er niet omheen natuurlijk besef ik nu beter hoe fijn het is om elke dag te douchen en dat ik genoeg geld heb om te doen wat ik leuk vind. Ook denk ik vaak terug aan hoe gelukkig die mensen daar waren ondanks de armoede. Als ik zie hoe mensen hier kunnen zeuren en boos kunnen worden over kleine dingen denk ik graag aan de positieve houding van de mensen daar. Als laatste denk ik heel vaak aan wat Joy ons heeft geleerd. Hij geloofd heel erg dat de jeugd van nu een verandering kan maken voor later. Zowel in Nederland als in Malawi. Hij zei altijd en hier denk ik vaak aan: We are leaders of today and tomorrow!

 

 

Follow the author: Frederique
More contributions of WorldSupporter author: Frederique
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]