Reizen met een thuis

Als ik aan Nepal denk, dan denk ik meteen aan de mensen die ik heb leren kennen. Tijdens mijn verblijf heb ik een plek gekregen in een fantastisch gastgezin. Met veel liefde werkte ik voor de kinderen van het weeshuis Sunrise en vervolgens keerde ik graag terug naar onze mama, papa, broertje en zusje. Deze mensen hebben mij op reis een thuis gegeven, alsof het vanzelfsprekend was. Nog steeds ben ik hen hier heel dankbaar voor.

                Iedere dag kookte ‘mama’ voor ons, als we ziek waren dan zorgde zij voor ons en altijd stond ze voor ons klaar. Wij spraken in ons beste Nepalees en zij in haar beste Engels. Het Nepalese woord ‘Pugyo!’ (=genoeg) hadden we zeker twee keer per dag nodig, want ze bleef eten voor ons klaar maken. Na verloop van tijd hadden we door dat we het beste Pugyo! konden zeggen ruim voordat we genoeg hadden gegeten, want daarna werd er nog zeker een maal een vol bord voor je opgeschept. Ook onze medevrijwilligers waren altijd welkom voor een heerlijk diner à la mama. Na het eten sloten we regelmatig aan in de woonkamer waar ik ook met mijn Nepalese zusje heb gedanst. Ik mocht het niet makkelijker voor haar maken want ze wilde graag leren dansen hoe ik dat ook kon. Tijdens de nationale festivals gingen we, als vanzelfsprekend, met de hele familie mee om het te vieren. We namen deel aan alle rituelen, zoals het zetten van de tika’s en ‘genoten’ van het traditionele Nepalese festivaleten (o.a. heerlijke vissenkopjes inclusief ogen, onidentificeerbare zwarte harde eitjes en ‘bitten rice’ – de gedroogde rijst die verantwoordelijk is voor menig toiletbezoek, alles geserveerd op bananenbladeren). Tijdens het festival kon ik wederom weer lekker dansen. Dit maal op het dakterras van een familielid met uitzicht over de vallei van Kathmandu en een Nepalees gebrouwen biertje in de hand…. Wauw....

           Zodoende hebben we de Nepalese cultuur van heel dichtbij mee mogen maken en hadden we op reis een thuis. Hoeveel dit voor mij betekende besefte ik mij pas véél later. Daarover later meer…..

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Ankederks1
More contributions of WorldSupporter author: Ankederks1
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]