Terugblik en vooruitblik

Ik ben nu ruim een maand terug uit Tanzania en heb alles kunnen laten bezinken. Ik realiseer me nu meer dan ooit hoe snel het leven in Europa is en hoe moeilijk het hier is om overal van te kunnen genieten. Alles gaat zo snel! Achteraf gezien vond ik het rustige leven in Tanzania super fijn. Men heeft daar veel meer tijd voor elkaar. En is het dan erg om arm te zijn? Zo lang er te eten is, een dak boven je hoofd en geld voor medicatie niet echt denk ik. Maar ja ben je dan arm? Nee dan niet denk ik.

Sinds ik terug ben kan ik me kwaad maken over mensen die beweren dat er armoede bestaat in Nederland. Ze moeten eens naar een land als Tanzania, waar mensen werkelijk keihard moeten werken voor een beetje eten. En dat alles zonder te klagen. Leven zonder electriciteit, zonder sanitaire voorzieningen. Dat kennen we in Nederland toch helemaal niet? Ik ben nu nog meer van mening dat wij Nederlanders meer moeten helpen aan de ontwikkeling van Afrika. En " Nederland kent ook armoede"  gaat er bij mij niet meer in.

Hetgeen mij het meest geraakt heeft was het gesprek met Enika. We liepen samen naar de high school toen we het hadden over de armoede. Ik vond het namelijk zo erg dat de mensen er arm waren en wilde het liefst iedereen geld of eten geven. Maar Enika zei, " Zolang we leven in vrede en we te eten hebben, ben ik gelukkig". Dat was een eye opener voor me. Je hoeft namelijk niet ongelukkig te zijn als je arm ben. Mensen daar klaagde niet en zijn zo behulpzaam!

Maar helaas, er zijn ook mensen die geen geld hebben voor eten, geen geld voor medicatie en geen geld hebben voor schoon water. DIE mensen moeten we helpen. En niet door eten te sturen maar door onderwijs mogelijk te maken, zodat ze er zelf in kunnen voorzien.

Ik heb besloten om een meisje te sponsoren, Tamari, zodat ze naar school kan. Ik heb Tamari daar ontmoet en ik trok veel met haar op. Ze was zo inspirerend. Ze vertelde over vroeger, hoe ze opgroeide zonder ouders, vanaf haar 4e jaar al aan het werken is om een schooluniform te kunnen betalen, en dat ze maar 1 keer per dag te eten kreeg omdat er geen geld was voor meer... Hierover meer in een andere blog.

Tegenwoordig let ik ook steeds meer op fairtrade producten. Ik vind het belangrijk om fair trade producten te kopen, onder andere chocola en thee, zodat ik vanuit hier nog steeds de mensen in ontwikkelingslanden kan helpen.

Ook ga ik een Ladies night organiseren, mijn planning is om dat net voor de kerst te doen, om geld op te halen voor onderwijs in Tanzania. Het geld zal gedoneerd worden aan het IOP. Indien iemand hier tips voor heeft graag achterlaten in de comments....

Follow the author: Angelique_M
More contributions of WorldSupporter author: Angelique_M
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Leuk idee Angelique! Ik denk

Leuk idee Angelique! Ik denk dat ik daar ook mee aan de slag ga!Mooie Blog ook en zoals Tjamke zegt herken ik ook veel dingen. Sterker nog, ik vind het best wel moeilijk om terug te zijn omdat ik nog niet helemaal met het westerse ritme mee kan komen! LiefsElvira

Nou moet ik zeggen, toen ik

Nou moet ik zeggen, toen ik terug kwam in Nederland ben ik gelijk gaan werken en gelijk weer dat westerse ritme. Maar hoe langer ik terug ben hoe meer moeite ik er juist mee krijg. In het begin dacht ik dat het me niet veranderd had maar nu pas begin ik het te merken. Ik waardeer nu alles van daar ook veel meer! Ondanks dat ik me van te voren heb voorgenomen om van elk moment te genieten is er toch nog veel langs me heen gegaan....

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2