Een warme kerst, nouja door de temperatuur dan

He lieve mensen in Nederland

Eerst hele fijne kerstdagen. Goed genieten met elkaar, lekker eten en veel gezelligheid. Ik mis jullie heel erg en het kerstgevoel van thuis ook. Toch is het bijzonder dat ik het hier mee mag maken, dat kunnen niet veel mensen zeggen. 

Ik was gebleven bij vorige week dinsdag. Willemijn en Margit waren beide te ziek om mee te gaan naar het weeshuis. Dan maar stoer in mn eentje naar het weeshuis. Watergehaald, gespeeld en de kids opgezocht toen ze fruit aan het plukken waren. Ze klimmen dan echt als apen in de boom om de guya bessen te plukken. Ik kwam daar in de buurt ook 2 mannen uit de USA tegen. Die hadden in Sillinga een project gestart voor een boorhol, daar zijn we blij mee ! Met de kinderen een beetje handjeklap enzo gedaan. Op een gegeven moment gingen de kinderen heel erg bedelen, voor geld, eten en ze meenemen naar het zwembad in Tamale. Ik vond dat heel lastig en ondankbaar, dus om 2 uur besloot ik terug te fietsen. Thuis gepraat met Ama over het bedelen en gelukkig vond ze dat ook erg om te horen. Douche en daarna eten. Tijdens het eten kwam ineens onze vader Issifu binnen lopen. Heel gek en ongemakkelijk moment. Die ochtend wisten ze nog helemaal niet wanneer hij terug zou komen en nu stond hij ineens voor onze neus. Iedereen op de compound stond een beetje dom te kijken hoe hij zich moeilijk vooruit verplaatste. Zelfs Ama, zn zoontjes en dochter bleven staan kijken. Ik was meteen naar mn vader toegerend in zo'n situatie. Hij liep moeizaam weer zijn kamertje in. In de avond weer gezellig op onze kamer gezeten. We kregen van Margit een halve stroopwafel, echt een kadootje. Wauw smaaksensatie gewoon. Heel lekker. Ook kwam onze grote vriend, de muis, weer even buurten. Hij liep weer via het stroom draad naar beneden, maar halverwege viel hij en sprong op de stoel waar Margit zat. Gillennnnnn !!!! 

Woensdag ochtend nog steeds geen jam bij het ontbijt. Alleen boter en suiker om op ons brood te doen, hmmm sneu. Willemijn en Margit bleven weer beide thuis. Gelukkig wou Ephraim met mij mee. Samen gezellig gekletst op de fiets. Hij is 9, maar kan al best heel goed Engels. Bij het weeshuis 1x water gehaald en daarna wat overige kindjes opgehaald om nog in een niveau in te delen. Daarna de helft van de kinderen van P1 (niveau 1, laagste) meegenomen naar de school. Ik had van te voren al in de schriftjes die de kids van Robina hebben gekregen, nogmaals Thanks, hun naam en het alfabet geschreven. Zo konden ze zelf onder mijn alfabet, zelf een poging doen voor het alfabet. Bijna niemand kon uberhaupt 1 letter schrijven. Uitdaging dus ! Er was 1 kindje die het wel redelijk kon, even testen dus. Ik ging random letters aanwijzen, maar dat konden ze niet hoor. Ze zeiden dan gewoon a,b,c terwijl ik bijvoorbeeld g,n,e aan wees. Het alfabet is er dus gewoon echt ingestampt, heel jammer. Thuis weer douche en eten. We hadden al 2 ochtenden muizen keutels in onze kamer, dus Ama kwam aan met muizen gif. Voor in onze kamer en ook voor de rest van de kamers op de compound. Die avond heel erg gefantasseerd over lekker eten. Ik merk nu al dat ik het meer waardeer om lekkere dingen te hebben. 

Donderdag gingen Willemijn en Margit gelukkig wel weer mee. Om 10 uur meteen naar de waterpomp met een hele bende kinderen en jerrycans. Het water was ondertussen vaak op. Ja water kan hier op raken. Dus dan moet je even wachten en dan weer verder pompen. Na een hele tijd was de ton weer vol en gingen we lunchen. Daarna ging Margit met het andere deel van P1 naar de school. Willem en ik gingen wassen. Ik had wat meiden gevraagd om te helpen en dat doen ze dan ook netjes. Ik had op een gegeven moment een broek in mijn handen en wou hm andersom draaien. Zat er gewoon nog een plakkaat poep in, gatverdamme. Nadat de kindjes eten hadden gekregen hadden we nog wat kleintjes in bad gedaan, wat ze weer helemaal geweldig vonden. Daarna was het tijd voor bokspringen, over mij heen. Voor sommige een hele opgave haha. Ook een spelletje gedaan wat ze bijna elke dag met je doen. Ze pakken dan je arm, ik moet mijn ogen dicht doen en dan kietelen ze vanaf mn hand naar boven. Ik moet proberen stop te zeggen als ze bij mn elleboog zijn. Vinden ze helemaal leuk. Rond 3 uur naar huis gegaan. Leuke en lekkere dag gehad. Thuis grote schrik. We vonden 2 dode muizen in onze kamer, 1 naast het bed van Willem en 1 in mijn bed. JA in het frame van MIJN bed tegen MIJN matras aan, zooooooo vies. Nadat iemand ze voor ons had weg gehaald moest ik echt even de kamer 'schoonmaken'. Beetje soppen met water en camel, dood de bacterien, en met de sweeper of ook wel roe de grond gedaan. Ook planning gemaakt voor mole en oud&nieuw. We willen voor oud&nieuw naar Mole park gaan en daarna door naar Tamale om daar oud&nieuw te vieren. 

Vrijdag pas na de lunch naar het weeshuis gegaan. Margit voelde zich namelijk niet top, dus dan kon ze eerst even rustig aan doen. Dus even nuttig een planning gemaakt die ochtend en ideeen bedacht voor activiteiten met de kinderen in het weeshuis. Zo kunnen we onze nog maar 18 dagen in het weeshuis goed besteden. We hoorden die ochtend ook nog steeds veel gepiep in de buurt van de stoel. En jahoor, daar lag een baby muis naast de stoel, waarschijnlijk echt netgeboren. Stoel zo snel mogelijk naar buiten en op de kop gegooid. Nog een kleintje gevonden, maar waar de moeder.. Geen idee. Bij het weeshuis gingen Margit en ik water halen en Willem nam wat kids mee naar de school. Na water halen even met Izaku gepraat en daarna even bij Willem gekeken. Daarna boys boys, girls girls. Iedereen kreeg een ballon. Ze waren er blij mee, maar niet echt dankbaar. Al heel snel kregen we de vraag of ze een nieuwe ballon mochten. Op een gegeven moment pakte ik een ballon, knoopte hm en sprong erop. Iedereen was stil en keek me vol verbazing aan, grappig om te zien. Zelf durfde ze het niet. 's avonds met Willem nog even naar het winkeltje voor water. Op de terug weg voelde ik ineens een steen tegen mn been en daarna nog een. We werden gewoon bekogeld. Snel terug gelopen en gaan slapen. 
Zaterdag kregen we een verrassing bij het ontbijt; jam en chocolade pasta. Heel fijn na ruim 1,5 week alleen boter en suiker. Daarna Afrikaanse jurkje aangetrokken en.op naar de bruiloft. Het was in de kerk en zag er wat georganiseerder uit dan de begrafenis. Alles was ook versierd. Wel op een manier van; in zo'n kerk zou ik niet willen trouwen, maar toch. Met wat doeken, ballonnen en sliertjes in alle kleuren van de regenboog. Er kwamen mannen binnen in pak, zonnebril op.. Lekker interessant doen. De vrouwen hadden gewoon een Afrikaanse jurk aan. De een had er wel wat meer over nagedacht dan de ander. Sommige droegen hoeden, waarbij het net leek of ze verkleed waren voor halloween. We kregen ook een soort folder die met de nodige bewerkingen en typex in elkaar was gezet. Er stond wel een programma in, fijn. Na een tijdje kwam de bruid heeeel langzaam binnen. Eerst allemaal andere vrouwen, toen kleine bruidsmeisjes, toen de bruid met haar vader ernaast en toen grote bruidsmeisjes. Er was wel een thema kleur, licht blauw. De bruidegom had netjes een pak aan en de bruid een witte lange jurk. Het was echt zo'n neppe assepoester jurk van een te foute glimstof en met teveel poes pas. Grappig om te zien. De dienst bestond uit veel zang, waarbij iedereen ook op stond om te dansen. Ze lopen dan echt dansend rondjes in de kerk. Na een hele tijd kwam dan eindelijk het moment. Eerst allemaal gebeden die er werden voorgedragen en daarna het neemt u moment. Dat lijkt heel veel op hoe ze dat in NL doen, alleen hier is het een stuk langer en kan je er niks van verstaan. Nou beide ja gezegd en toen gewacht op het kus moment. Duurde lang en toen het moment daar was, ontstond er een soort chaos/spanning sfeer. Iedereen ging half staan, gillen, schreeuwen, giechelen. Heel overdreven, maar wel grappig om te zien. Daarna zijn we er van door gegaan. De dienst was pas op de helft, maar we waren al wel 3 uur verder. Zo ik kan zeggen dat ik een bruiloft op plastic camping stoelen heb meegemaakt in Afrika. 

Na de bruiloft thuis lunch en daarna eigenlijk niks gedaan. Rond 6 uur alweer avond eten en lekker vroeg gaan slapen. 

Zondag ochtend om half 7 stond in klaar in een sportief pakje. Even 20 minuutjes lekker gerend over de oranje zandweg. Heel fijn, maar ik mis wel goeie hardloop schoenen. Klaargemaakt en op naar de weg. Na een half uur een bus aan gehouden en voor 2 cedi waren we binnen een uur in Bolgatanga. Daar aangekomen merkten we al wel meteen, het is zondag.. Met een gids en plattegrond als echte toeristen gaan rondlopen. Op een gegeven moment liepen we langs een soort terrasje. Niet teveel van voorstellen, maar voor hier al heel wat. Even gezellig wat gedronken en toen naar de Melcom gelopen, grote supermarkt. Je had er echt van alles, koelkasten, ovens, douche spullen, echt servies. Alles wat we hier nergens tegenkomen en waarvan ik me afvraag of ons gastgezin wel van het bestaan af weet. De afdeling van het eten en drinken viel wel een beetje tegen, maar wel lekker appelsap gekocht en chips van lays ! Daarna opzoek naar het internet cafe. Ineens liepen we langs het vodafone internet cafe. Yes die was open !! Voor 1,5 cedi lekker een uur internetten. Gezellig skypen met mam, AJ en Guusje. Heel leuk om even stemmen te horen en ze te kunnen zien. Op het eind van het gesprek liep mama met de laptop naar boven, even mijn kamer laten zien via de webcam. Ook de inhoud van de ijskast, lade met brood werd laten zien. Oh hemel wat lekker en leuk. Daarna ook nog even met Frida gekletst. Ik was helemaal vrolijk en blij. Op naar comme ci, comme ca. Leuk restaurant. Best goeie menu kaart. En oh wat had ik zin in een salad. Maar nee dat kan echt niet goed zijn voor je maag. Dus chicken sandwich. Bij ons drinken kregen we zelfs een glas. Wat een luxe na 4 weken. Tussen het wachten door lekker naar een echte toilet geweest. Ze hadden ook een mega spiegel en een wasbak met stromend water en zeep. Echt een kadootje. Het broodje was alleen niet heel bijzonder, maar prima. 

Terug gelopen naar het bus station en onderweg een heeerlijke ananas gekocht die meteen in stukjes werd gesneden voor ons. De trotro waar we mee terug naar huis gingen werd goed vol gepropt, 3 rijen van 4 mensen. Ik ben daar toch veel te lang voor... Met mn hoofd tegen het plafond, knieen in de nek van diegene voor mij en vastgeplakt tussen Margit en Willemijn, waren we na een uur weer thuis. 

Maandag wat later naar het weeshuis gegaan. Eerst natuurlijk weer water gehaald. Het was al best laat, dus lekker op het heetst van de dag zwaar werk verrichten. Daarna even lunch en al snel richting huis. Die avond heel vroeg gaan slapen, top. 

Dinsdag ochtend wat eerder ontbijt en jahoor.. Diarree. Na een tijdje al een aantal keer die ochtend het gat gezien, dus nog maar even 2 uurtjes in bed gaan liggen. Margit en Willem gingen vast naar het weeshuis. Rond half 12 klaar gemaakt en op naar het weeshuis. Oh ik vergeet weer iets. Er gebeurde dinsdag ochtend wat in Wulugu hoor.. Tijdens het ontbijt sprongen de mensen uit de compound ineens op en Ama liep snel de 'deur' uit met water op haar hoofd. Mijn reactie.. BRAND ? Als ramp toerist er achteraan. Ja hutje in de fik. Bij het weehuis even gekeken bij.het les geven. De kindjes waren gister heel gezellig en lief. Snel even een lunch. Meeeeeeeet tomaat. Ja ja dat hebben we even goed gefixt. Daarna springtouwen en voetballen. Na een tijdje moest ik echt rennen, maar waarheen ? Ze hebben hier al nergens een.echte toilet, maar bij het weeshuis hebben ze niet eens een hutje met een gat in de grond. Dus fiets gepakt en een km de bush in gefietst zodat niemand me kon zien. Zie je mij dit al doen ? Rond 3 uur terug naar huis en meteen met Margit langs het winkeltje. Voor kerst ging ze de kinderen van het weeshuis trakteren met wat lekkere dingen, dus dat moeten we even inslaan. Beetje geholpen met verkopen,kletsen met Jannet en met rasta's op de foto. Thuis de enige normale eet tafel met normale stoelen beetje in gezellige.kerst sfeer proberen te zetten. Twee kaarsjes, maar alsnog gewoon de plastic camping bakjes haha en dat op kerstavond. Alle 3 wel een jurkje aangetrokken. Na het eten nog wat foto's gemaakt samen met het gastgezin, helemaal leuk. Rond half 9 naar de kerk gegaan. Eerst gingen ze bidden en daarna werd het een soort karaoke show. Constant liep er iemand naar voren en ging hij.of zij even lekker door de microfoon bleren. Zoooo vals. Maar iedereen was wel super blij, lach op het gezicht en dansen alsof ze nog nooit zo gelukkig zijn geweest. Thuis meteen gaan slapen. 

Vanmorgen was de geit al dood en geroosterd.toen ik mijn kamer uit stapte. Daarna werd het beest gewassen en open gesneden. Bah wat heb ik een.buikpijn gehad vandaag door de gedachte, de vieze geur en beelden. Alle ingewanden, vlees van het bot, stukjes bot en delen van het hoofd in een grote bak. Ze eten hier bijna alles van dat beest op. 

Nou volgende keer schrijf.ik verder over de rest van de kerstdagen en meer. Ik mis jullie nu wel meer, vooral omdat het kerst is. Een hele warme kerst hier, maar vooral door de temperatuur (36 graden). 

Truste en geniet van het lekkere eten daar en de gezelligheid. 

xx 
 

Follow the author: annebouwmeester
More contributions of WorldSupporter author: annebouwmeester
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]