In actie voor Artsen zonder Grenzen tijdens koningsdag!

Het is even stil op mijn blog geweest, maar dat was grotendeels te wijten aan het feit dat Anke (ankederks1 op wereldsupporter) en ik de nodige voorbereidingen moesten treffen voor koningsdag. Wij stonden gisteren namelijk op de vrijmarkt in Utrecht voor Artsen zonder Grenzen!

We hebben bij Artsen zonder Grenzen een promotiepakket aangevraagd, zodat het duidelijk was dat alles wat we verkochten of wat je bij onze stand kon doen voor het goede doel was. Op de bijgevoegde foto krijg je een indruk van onze zelf gemaakte stand. 

Ondanks de redelijk opvallende stand, waren mensen niet erg onder de indruk dat wij er stonden voor het goede doel. Veel voorbijlopende koopjesjagers maakten er een heel toneelstuk van om een kledingsstuk zo laag mogelijk geprijsd te kunnen kopen. Slechts een enkeling konden we van een normale prijs overtuigen omdat alles voor het goede doel verkocht werd. Misschien is het toch niet de juiste doelgroep die je bereikt op een dag als koningsdag.

Ik heb nu in ieder geval zelf ervaren hoe weinig geld mensen voor kwalitatief goede, nog redelijk nieuwe kleding over hebben. Ik denk dat dit de kledingindustrie ook zo moeilijk maakt. Met winkelketens waar kleding voor een spotprijs verkocht wordt, raken mensen gewoon om er niet bij stil te staan wat er allemaal voor inspanningen verricht zijn om de kleding te maken en op de plek te brengen waar het op dat moment is. Op een vrijmarkt is het dus blijkbaar heel normaal om een jaar oude trui voor 50 eurocent aan te schaffen en kun je ongedragen schoenen voor een euro meenemen!

Misschien is een feestelijke dag als koningsdag niet de juiste dag om geld op te halen voor een goed doel. Toch hoorde je sommige voorbijgangers zeggen dat er veel mensen voor het goede doel op de vrijmarkt stonden. Ik moest ook wel lachen om de reactie: "Artsen zonder Grenzen, ben ik daar niet al voor naar de WC geweest?" In onze omgeving is het me in ieder geval niet opgevallen dat er een overload aan goede doelen stond, maar het zou misschien effectiever zijn als je als stad in een andere editie de initiatieven voor het goede doel zou kunnen bundelen.

Ook was ik onder de indruk van de enorme hoeveelheid afval die aan het eind van de dag nog door de gemeente opgehaald werd. Alle Utrechtse straten waren -zoals ieder jaar- bezaaid met plastic bekers, blikjes, al dan niet kapotte flesjes, niet verkochte spullen en andere vormen van afval. Als wereldsupporter verbaasde ik me erover dat hier anno 2014 nog steeds geen oplossing voor gevonden is.

Toch was het een leuke en gezellige dag. We hebben veel kinderen blij kunnen maken met een leuke Artsen zonder Grenzen ballon, een oranje Artsen zonder Grenzen pet, sticker met logo of het grabbelen in onze grabbelton (hoewel het blijkbaar toch voor veel mensen iets ouderwets geworden is, want alleen delliefhebbers kwamen hier op af). Iedere donateur kreeg bovendien bij een donatie een gelukskoekje, om zo het doneren te stimuleren.

Gelukkig waren er dus ook mensen die ons werk konden waarderen. Dat gaf ons meer dan genoeg goede energie om er de hele dag te blijven staan. Met een eigen bijdrage hebben we uiteindelijk €100,- voor Artsen zonder Grenzen opgehaald! Met enigszins vermoeid, maar zeer voldaan gevoel konden we dus met de overige spullen terug naar huis en terugkijken op een geslaagde eerste Koningsdag!

 

 

Image
Follow the author: EliseS
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]