Young Travel Magazine: "Nuttig avontuur in Malawi"

Ik sta in het een tijdschrift! Het is de Young Travel Magazine Summeredition! Het lukte niet de PDF versie te uploaden, dus hieronder de tekst om de inhoud te lezen en een afbeelding om de vormgeving te zien!

 

"Nuttig avontuur in Malawi"

Het Idee
Annelie kwam op het idee om ontwikkelingshulp te verlenen door haar oom en tante. ‘Mijn oom en tante reisden met de reisorganisatie Be More naar Zuid-Afrika. Ik was zo enthousiast over hun verhalen dat ik me voornam ook een keer naar Afrika te reizen om daar de handen uit de mouwen te steken.’ 

Voorwerk
Voorwerk Zo’n reis kan natuurlijk niet zonder planning en geld. ‘Ik heb allerlei sponsoracties georganiseerd. Het geld dat ik ophaalde ging via Worldmapping naar de lokale projecten die we gingen bezoeken. Voordat je de hele reis gaat plannen en regelen, is het voor minderjarigen belangrijk dat je ouders het ermee eens zijn. ‘Mijn ouders vonden het in het begin een redelijk beangstigend idee dat hun dochter op 16-jarige leeftijd alleen naar Afrika zou gaan. Toch hadden ze er het volste vertrouwen in.’

Teamwork
Je gaat met een organisatie mee dus alleen ga je sowieso nooit, toevallig kende Annelie iemand die ook meeging. ‘Toevallig dat er een meisje uit mijn klas hetzelfde wilde doen als ik. Op de voor- bereidingsdag ontmoetten we onze  reisgenoten; 25 jongens en (voor- namelijk) meisjes van 14 t/m 18 jaar.’ Met de hele groep zijn zij toen naar Afrika gegaan en omdat je zulke speciale dingen met elkaar meemaakt is het ook niet gek dat je een hechte groep wordt.
 
Malawi
Malawi is een van de veiligste, maar tegelijk ook armste landen van Afrika. Meer dan 65% van de bevolking moet zien rond te komen van minder dan $2 per dag. Elektriciteit en stromend water zijn buiten de grote steden een uitzondering. ‘Mijn keuze ging vrijwel meteen uit naar Malawi. Het klimaat is tropisch, de natuur is weelderig en de mensen zijn zo vriendelijk en hartelijk, dat je je er meteen thuis voelt.
 
Het Werk
Het is natuurlijk geen luie vakantie als je met Worldmapping naar Afrika gaat. ‘Een expeditie met Worldmapping geeft je een totaalbeleving. Je gaat niet alleen vrijwilligerswerk doen, maar je leert ook het land kennen en er zijn veel avontuurlijke activiteiten. 
Wij hebben 3 projecten gedaan:
- YODEP is een soort buurthuis. Wij hebben huizen gerenoveerd en vloeren gelegd voor gehandicapten met dit project.
- Liyo richt zich op hoofdzakelijk op het geven van voorlichting over HIV/aids. Ik hielp in dit project met de bouw van een school.
- Bwalo is een stichting die straatkwinderen opvangt en voorbereid op een beter leven. Wij hebben hier geholpen met het bouwen van een afvalput.’ 
 

Een wijze les
Van al dat harde werken leer je ook een hele boel. ‘De kinderen die ik afgelopen zomer gezien heb, waren heel arm (te zien aan de dunne lichaampjes, bolle hongerbuikjes en vodden die ze droegen), maar absoluut niet zielig. De kinderen stralen. Ze worden gelukkig van alle kleine dingen die zo normaal zijn voor ons rijke Nederlanders. Het klinkt heel cliché, maar we moeten beter leren waarderen wat we allemaal hebben.’ 

Wat je ziet
Op zo’n reis doe je natuurlijk een hoop herinneringen op. Annelie beschrijft haar mooiste: ‘Tijdens de presentaties zaten de twee jonge meisjes die naast me zaten steeds naar me te kijken. Na een tijdje waren ze plotseling geobsedeerd door mijn schriftje. Ik gaf Julita mijn pen en schriftje; Julita begon meteen  ijverig te schrijven. Voordat ze het lokaal verliet kwam ze het schriftje terugbrengen. In haar brief stonden (in het Engels en Chechewa vertaald) hele uiteenlopende zinnetjes, zoals: ‘Annelie is buttiful girls’/’Annelie ndi sikana okongola’ en ‘Aids is the disease people death’/’Aids ndimatendo athu akufa’. Super lief!

Tips
‘Stap 1 is zo gezet. Je gaat naar een informatieavond van Worldmapping of Be More. Je krijgt een beeld van wat vrijwilligerswerk inhoud. Je zit nergens aan vast, dus ga het zeker doen! Als je uiteindelijk besluit het toch niet te doen, is het enige dat je verspilt hebt een paar uren luisterend naar super gave verhalen over Brazilië, Cambodja, Malawi, Uganda en Zuid-Afrika.
 
‘‘De kinderen stralen. Ze worden gelukkig van alle kleine dingen die zo normaal zijn voor ons rijke  Nederlanders.’’
 
Iets voor jou?
Deze leeftijd is belangrijk voor een hoop beslissingen in je leven. Leef voordat je er de tijd niet meer voor hebt, dus doe eens gek en ga ge- woon naar bijvoorbeeld Afrika. Een hoop ouderen hebben later spijt dat ze niet wat risico’s en spontane beslissingen hebben genomen. 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.