Dak bouwen voor een oude man

We moesten ongeveer een half uurtje lopen naar het huisje van de man. Het bleek om een man van 75 te gaan die aan één oog blind was en samen met zijn vrouw, 5 weeskindjes verzorgde. Toen we bij het huisje van de man aankwamen, werden we alweer in twee groepen opgesplitst. De ene helft ging bamboe hakken, zodat dat als nieuwe steun van het dak kon gelden. De andere helft ging het oude dak eraf halen. Ik hoorde samen met Fons en Roger bij de groep die het dak eraf ging halen. Roger was samen met Joy op het dak geklommen. Zo'n dak is natuurlijk heel anders dan de daken bij ons, dus Roger en Joy moesten het oude gras/riet en plastic van het dak halen. Vervolgens gooiden zij dit op de grond en maakten Fanny en ik twee bergen ervan. Een berg riet dat nog gebruikt kon worden en één berg riet dat niet meer gebruikt kon worden. Het was best indrukwekkend om te zien hoeveel riet van één zo'n klein huisje afkomt. Er waren trouwens ook binnen een paar minuten zeker 20 kindjes die de hele middag bij ons zijn gebleven. Tussen het werken door vonden ze het superleuk als je foto's van ze maakte en vervolgens aan ze liet zien. Dan gingen ze allemaal gekke bekken trekken of heel stoer poseren. Dit heeft echt superleuke foto's opgeleverd. We hebben ze ook tussendoor klapspelletjes geleerd en een beetje Nederlands. Waarschijnlijk hadden ze geen idee wat ze zeiden, maar ze vonden het gewoon al superleuk om je na te praten.

Nadat wij het dak hadden afgebroken en de andere groep ook terug was van het bamboe hakken, hebben we gezamelijk geluncht. Dit was natuurlijk de lokale hap; zima met vlees en groente. Het was best wel zielig om te zien dat wij allemaal eten kregen en die kindjes allemaal zaten te kijken. Na de lunch ging mijn groepje takken/bamboe hakken voor de constructie van het dak. Dit klusje was in een half uurtje geklaard. Vervolgens zijn we met de groep gras gaan hakken/snijden. We kregen allemaal erg bot gereedschap waarmee we gras moesten kappen voor het dak. Iedereen was druk aan het werk en al snel hadden we een hele berg gras verzameld. Hier moesten we pakketjes van maken die we aan Roger/Lars/Joy konden geven die op het dak zaten. Zij zorgden ervoor dat het gras goed verdeeld werd over het dak. Tegen een uur of 17:00 was het dak af, maar het oude gras moest natuurlijk nog opgeruimd worden. De kindjes wilden ons maar al te graag helpen, dus binnen no time was alles opgeruimd. De oude man kon geen Engels, maar via Joy liet hij weten dat hij ons erg dankbaar was. Dit gaf natuurlijk een voldaan gevoel. We namen afscheid van de kinderen en zijn met de groep teruggelopen naar onze slaapplaatsen.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Luka
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
13
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.