zelfde leeftijd...zoveel verschillen

Hallo allemaal,

Tijdens mijn reis naar Uganda zijn wij ook op een communtiy tour geweest.
Na een tijdje te hebben gereden in ons busje kwamen we uit in de werkelijke 'the middle of no where' van Uganda.
We splitsen ons op in 5 groepen en bij iedereen ging er een lokale bewoner mee als tolk. En zo liepen we daar ik en nog een ander meisje, recht door het platteland van Lwengo. Ik vond het fantastisch om daar zo te lopen, overal waren bananen bomen, bomen waar de zeldzame 'jackfruit' vruchten aan groeiden en de meest tropische planten waar ik het bestaan niet eens van af wist.

Na een einde te hebben gewandeld door deze wondere wereld kwamen we bij een piep klein huisje. De bedoeling was dat wij samen met onze tolk een formulier gingen invullen over hoe deze mensen die hier leven wonen, zodat de organisatie die dit op touw heeft gezet de mensen kan helpen op de punten waar ze te kort komen.

In dit huisje woonde een vrouw en haar man samen met een 4 kinderen.
Daar ontmoete ik dus ook mijn leeftijdsgenoot, hij is 17 jaar. Het verschil tussen het leven van hem en van mij was echt heel shocking om te zien. Hij leefde daar in een klein huisje gemaakt van leem met zijn 2 kleine broertjes en zijn pas geboren zusje, terwijl ik in een prachtig en stevig groot huis woon. Ook kookten ze daar buiten wat voor veel ongedierte kan zorgen en waren de toilet faciliteiten ook verre weg niet het zelfde als wat we hier in Nederland gewend zijn. Hij ging niet naar school en hij werkte samen met zijn vader veel in de rimboe op gewassen te verbouwen die ze eten of die ze konden verkopen.
Hij werkt dus elke dag super hard en kan nog niet eens naar school.

Ook is de gang van zaken daar heel anders, nog geen 2 minuten van het huis van deze jongen vandaag stond nog een klein huis waar wij ook een formulier gingen invullen. Toen we in dit huis gingen kijken zagen we een dood zieke man op een matje op de grond liggen, hij was heel erg mager en de bewoonster van dit huis vertelde ons dat hij al een tijd ziek is en dat ze niet weten wat hij nou heeft. Ze gaan niet naar het ziekenhuis want dat is eigenlijk een beetje ongebruikelijk daar, dus ze laten deze man gewoon dood ziek op een matje liggen en wachten op zijn naderende dood. Ik vond dit toch wel heel erg om dit zo te zien, hoe erg het daar verschilt met de omgang van hier.

Wel kon ik bij mijn leeftijdsgenoot maar ook bij de andere bewoners van de huisjes op het platteland goed merken en lieten ze ook echt zien dat ze heel gelukkig waren en ik denk dat dit ook een groot verschil is met Nederland. Wij hebben hier echt alles wat ons hartje begeert en toch kunnen we het niet waarderen en valt het ons niet eens meer op. Maar wat ik heel erg indrukwekkend vond en waar ik ook heel blij van werd om te zien was dat ze daar met het kleine beetje dat ze hebben dat ze daar toch echt super blij mee zijn en dat ze daar ook echt gelukkig mee kunnen zijn. Dat vind ik toch ook wel een groot verschil als we kijken naar Nederland.

Liefs laura

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Lauraaa
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Selected Categories
Categories