Activiteitenplan

Mijn reis zal in het doel staan van de Millennium Development Goals (MGDs), ook wel bekend als de millennium doelen. Deze doelen zijn in het jaar 2000 opgesteld om de grootste wereldproblemen radicaal aan te pakken. Om deze MDGs beter te kunnen uitdragen, zal ik vrijwilligerswerk gaan doen voor een organisatie genaamd HOPE in Puducherry. Deze organisatie komt op voor achtergestelde groepen in de Indiase samenleving, en met name in de regio van Puducherry. Zij richten zich op vrouwen, kastelozen –Dalit-, kinderen en andere “minderheden”.

Ik zal me waarschijnlijk vooral gaan richten op de rechten van het kind. Hoewel India verschillende verdragen ter bevordering van de rechten van kinderen heeft ondertekend, zijn er nog grote verschillen tussen nationale “legislation” en deze internationale verdragen. Ik zal gaan kijken hoe deze nationale “legislation” verbeterd kan worden, naar internationale maatstaven, zonder de heersende cultuur –van onder andere het kastensysteem- te ondermijnen.

Daarnaast zak ik proberen om in de verslagen die ik waarschijnlijk zal gaan schrijven ook andere projecten te betrekken, zoals Samugam Trust, waar een opvangcentrum is opgericht om kinderen van kastelozen (gipsies) op te vangen. Door te laten zien hoe ‘ grass-roots initiatives´ worden gebruikt om kinderrechten te bevorderen, zal ik naast de nodige kritiek op het bestaande rechtssysteem en vooral de uitvoering ervan ook uitlichten hoe mensen zelf actie kunnen ondernemen om hun land te verbeteren. Ik zal hierbij o.a. het recht op educatie uit de Convention on the Rights of the Child (1989) gebruiken om kinderarbeid tegen te gaan. Dit staat direct in lijn met de MDG 2, die gaat over meer kinderen “primary education” te laten krijgen.

Relevantie: India is het land met de meeste kinderarbeid van de wereld. Geschat wordt dat 1 op de 7 kinderen in India niet schoolgaand is om (zware) arbeid te verrichten.

Ik zal in Nederland o.a. door UUMUN de MDGs en het wereldsupporter project promoten met de reeds gedane en reeds geplande activiteiten. Dit zijn 3 lezingen waar in totaal mogelijk al meer dan 200 man zijn bereikt. Ook zal ik met Mirjam van Bentum en Justine Broekhuizen op middelbare scholen (voornamelijk VMBO) in de regio Amsterdam lezingen gaan geven over onze projecten en de MDGs. Ik denk dat vooral de jongeren die we bereiken met de projecten van UUMUN erg belangrijk zijn, gezien mijn project. Hoewel veel jongeren denken dat vrijwilligerswerk vooral is gebasseerd op het direct helpen van armen en kinderen door bijvoorbeeld les te geven op een school, kan ik met mijn project laten zien dat ook op een ander niveau hulp geboden kan worden in een land. Hoewel ik nog geen afgestudeerd jurist ben, kan ik toch een lokale mensenrechtenorganisatie helpen in hun werkzaamheden. Ook zal het voor mijzelf misschien nog wel een meer leerzame ervaring zijn, doordat ik ook van henzelf mogelijk nog veel kan leren over bevordering van de mensenrechten. Voor de hogeropgeleiden die mogelijk niet zoveel hebben met het lesgeven aan kinderen of met voetballen met getraumatiseerde vrouwen, maar toch graag hulp bieden in 3e wereldlanden, kan dit een ideaal voorbeeld zijn van een project dat zij toch kunnen doen.

Follow the author: n.k.agterhorst
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]