De laatste voorbereidingen!

Nog 3 weken en dan is het zover! Dan vertrek ik voor 3 maanden naar Azië om eerst 2 maanden vrijwilligerswerk te gaan doen op de Filipijnen en dan nog een maand door Thailand en Maleisië te reizen! Een heel goed vooruitzicht wat me hopelijk een mooie ervaring rijker maakt!

Hoe ben ik eigenlijk op het idee gekomen om deze reis te gaan maken? Het heeft me altijd al super leuk geleken om voor een tijdje in een andere cultuur te verblijven. Ik denk namelijk dat ik van een andere cultuur veel zou kunnen leren, doordat er andere dingen 'normaal' zijn en mensen op een andere manier naar de wereld kijken. Waarom doen zij de dingen anders dan dat wij ze doen? En zou het misschien soms handiger zijn om het ook op die manier te doen?
Vrijwilligerswerk is denk ik een goede manier om voor een tijdje in een bepaalde cultuur mee te draaien! Maar dat is natuurlijk niet de enige reden dat ik dit graag wil doen. Ik besef me goed dat ik bevoorrecht ben met alles wat ik in Nederland kan doen en de hoeveelheid invloed die ik hierop heb; een studie volgen die ik leuk vind, werk doen dat ik leuk vind, op vakantie gaan, lekker eten enz. In heel veel landen is dit allemaal verre van vanzelfsprekend en is het al helemaal niet denkbaar dat je zelf keuzes kan maken in wat je graag wilt in het leven. Dit grote verschil in de manier van leven maakt dat ik graag mijn steentje bij wil dragen in een land waar ze mijn hulp goed kunnen gebruiken. Ook al zal mijn hulp maar een hele, hele kleine bijdrage zijn aan het hele grote probleem; elk stapje in de goede richting is er één!

Zoals ik hierboven al beschreef, wil ik zelf ook graag wat leren. Ik verwacht een stuk zelfstandiger thuis te komen. Doordat ik mij in een ander land letterlijk en figuurlijk verstaanbaar moet maken en doordat de 'locals' soms ook niet goed weten wat de beste aanpak is, zal veel op mijn zelfstandigheid aankomen. Verder verwacht ik zelf veel initiatief te moeten nemen, omdat de mensen daar het lastig vinden om vrijwilligers aan te sturen. Hierbij zal creativiteit ook een grote rol spelen; zelf ideeën bedenken en deze met minder mogelijkheden kunnen volbrengen. Ik verwacht hierbij doorzettingsvermogen en flexibiliteit nodig te hebben om enerzijds te bereiken wat ik bedacht heb, maar anderzijds rekening te houden met andere manieren van denken en beperkingen in bijvoorbeeld materialen.

Als laatst hoop ik met een open en positieve blik naar de 'locals' te kunnen kijken; waarom doen zij de dingen zoals ze die doen en wat maakt die manier een goede oplossing? Wat zou ik daarvan kunnen leren of wat kunnen zij nog van mij leren, zodat we samen ons steentje kunnen bijdragen!

Ik hoop dat dit een goede samenvatting is van mijn verwachtingen vooraf! Op de training van Be More is mij al duidelijk geworden dat we niet met te veel verwachtingen heen moeten gaan, want het zal daar vaak anders lopen dan verwacht. Ze zitten dus ergens op de achtergrond in mijn hoofd, maar ik laat me verrassen door alles wat op mijn pad komt!

Liefs Tanja

Follow the author: Tanja Doodeman
More contributions of WorldSupporter author: Tanja Doodeman
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]