Vrijwilligerswerk in Cambodja: Lesmateriaal maken.

Ik ben nu net terug van een maand lang vrijwilligerswerk in Cambodja, samen met mijn moeder. Ik vond dit erg indrukwekkend en wil mijn indrukken en ervaringen graag met jullie delen. Voor liefhebbers: We hebben een blog bijgehouden over ons werk, deze is veel uitgebreider dan mijn korte samenvatting hier onder. Dit is te vinden op: [http://www.cobivingerling.be-more.nl]. De plek waar we heen gingen, Siem Reap, is een vrij toeristische plaats. Deze is erg beroemd om zijn Tempels. Maar dit was natuurlijk niet waar wij voor kwamen. Wij kwamen namelijk om te assisteren bij Engelse lessen, en te helpen met andere dingen op het schooltje. Het project waar wij bij mee hebben gewerkt heet KKO, de Khmer for Khmer Organisation. Dit heet zo omdat de leraren op dit project Cambodjaans zijn. Het is dan ook de bedoeling dat de leraren het later zonder vrijwilligers af kunnen. De website van KKO: [http://www.kko-cambodia.org]. De eerste paar dagen op het schooltje waren erg zwaar. We moesten erg wennen aan de manier van doen, maar ook aan de temperatuur! Na een week waren we al aardig gewend. We kenden wat kinderen bij naam, praatte en lachte met de leraren en leerde de gewoontes kennen. Het schooltje bestaat uit 4 lokaaltjes, twee voor Engelse lessen en één voor naailessen. Een vierde lokaal lag iets verderop voor de "MotoMechanics" lessen. Er komen elke dag ongeveer 80 kinderen, verspreid over 6 lesuren. Ieder kind kwam maar voor één uur naar school, dus de klassen waren vrij klein. De klassen waren in te delen in vier niveaus. De leeftijden waren dan ook erg verschillend: van 5 to 25 jaar! Ik zal nu wat over mijn werk vertellen. Ik heb veel samengewerkt met de leraar van de hogere niveaus. Ik heb tijdens zijn lessen geholpen met de uitspraak van het Engels. Deze is namelijk erg slecht en ook de leraren spreken veel verkeerd uit. In deze lessen heb ik vooral wat teksten en woorden voorgelezen. De eerste week bleef het hierbij, dus heb ik zelf wat ondernomen. Ik heb besloten een memory spel te maken voor de jongere kinderen (rond de 10 jaar). Ik heb steeds een kaartje getekend en op een ander kaartje het bijhorende woord gezet. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs de woordjes. Het is erg belangrijk dat het spelenderwijs gebeurt, want voor velen is school ook een deel ontspanning na werk op het land. Het maken van lesmateriaal vond ik erg goed bevallen, dus heb ik besloten meer te gaan doen. Ik zal hier nog wat andere verslagjes met bijlagen van schrijven, maar hier is alvast een samenvatting. In mijn vrije uren heb ik erg veel lesmateriaal gemaakt. Allereerst heb ik een soort bingo kaarten met woordjes gemaakt. Ik lees dan een woord voor, degenen die het woord op hun kaart hebben staan leggen er een steentje op. Kaart vol? BINGO! Het is belangrijk dat ze iemand goed Engels horen spreken en de woorden kunnen verstaan. Dit spel is daar perfect voor. Met ditzelfde idee in mijn hoofd heb ik nog meer gemaakt: songteksten met ontbrekende woorden erin. Dit is voor een hoger niveau en ze vinden het geweldig! Ik heb de leerlingen wat Engelse liedjes laten horen, terwijl ze de songtekst erbij hadden. Maar niet de volledige: ik heb sommige woorden weggelaten. aan hun de taak om het in te vullen. Om het niet te moeilijk te maken heb ik de woorden waaruit ze kunnen kiezen onder de tekst gezet. De leerlingen vonden het erg leuk om te doen, onder anderen omdat ze de liedjes al kenden, maar dan in hun eigen taal: Khmer. Nouja, dit is het werk dat ik de afgelopen maand verricht heb. Helaas kan ik niet al het gemaakte materiaal toevoegen als bijlage. Zoals ik al zei zal ik het in aparte berichtjes plaatsen! Als jullie nog vragen of reacties hebben hoor ik het graag!

Follow the author: jorritvanderheide
More contributions of WorldSupporter author: jorritvanderheide
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

World School Bank

Hoi Jorrit,
We zijn erg benieuwd naar je lesmateriaal. Het klinkt heel erg leuk! Zou er een manier zijn waarop we het kunnen delen via de World School Bank?

grt,
Wereldsupporter

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1