Ontwikkelingshulp vs. ontwikkelingssamenwerking

Er gaan miljoenen in om ontwikkelingshulp, maar ik ben blij dat steeds meer overheden gaan inzien dat het geen zin heeft om een eindeloze geldstroom in ontwikkelingslanden te pompen. We weten niet waar het geld heen gaat en vaak levert het ook niet het beoogde effect. Uiteindelijk levert het vooral corrupte overheden en de top van de samenleving wat op, maar de mensen die het echt, maar dan ook echt het hardst nodig hebben zien er niet zoveel van. Ik wil hier niet mee zeggen dat ontwikkelingshulp weggegooid geld is, absoluut niet! Ik heb mijzelf niet voor niks 6 weken ingezet voor een ontwikkelingsproject in Indonesië. Ik wil alleen aangeven dat het veel efficiënter en effectiever kan.

Wij westerlingen denken namelijk vaak dat we het allemaal wel weten en de hele situatie 'even' gaan veranderen. Laat ik jullie uit die droom helpen: dat dacht ik ook! Helaas kwam ik van een koude kermis terug. Het belangrijkste wat ik tijdens mijn project heb geleerd is dat we elkaar nodig hebben. Zo kon ik in mijn eentje niet communiceren met die kinderen, maar had ik daar een tolk voor nodig die mij tevens hielp bij de opvattingen en gebruiken van de cultuur. Niet alle westerse opvattingen werken in ontwikkelingslanden. Deze landen hebben een totaal andere cultuur en aanpak van zaken en dus moet je leren samenwerken. Geef mensen geen zak met geld als ze niet weten hoe ze deze moeten gebruiken. Geef mensen geen benodigdheden voor een waterput als ze niet weten hoe dit in elkaar gezet moet worden, nee LEER het ze! Geef je kennis door, maar steek ook zelf wat op. Geef het tijd en zorg dat ze het kunnen als jij uiteindelijk weggaat.

Ontwikkelingssamenwerking is echter tweeledig. Wij als westerlingen kunnen namelijk ook prima iets opsteken van de wat minder ontwikkelde landen. Mijn ervaring heeft mij bijvoorbeeld geleerd dat het super belangrijk is om tijd en aandacht te steken in je familie en vrienden. Deze gaan boven ALLES! Werk is minder belangrijk dan het lijkt. En bovenal wees gelukkig met wat je hebt en doe wat jij leuk vindt. Pursuit of happiness.

Zie je het toch zelf niet zo zitten om als vrijwilliger ver weg te gaan en je luxe leven los te laten, zorg dan dat je het 'goede' doel steunt. Kies een doel dat bijdraagt aan kennisoverdracht.

Ontwikkelingssamenwerking gaat over 'samen'. En samen kunnen wij de wereld verbeteren. Draag je steentje dus bij!

Follow the author: MaaikeArts
More contributions of WorldSupporter author: MaaikeArts
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Wat een toffe blog, helemaal

Wat een toffe blog, helemaal mee eens!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1