Dolfijnenverzorger voor een dag

Afgelopen vrijdag zaten Maaike (een van de vrijwilligers die ook op het Smokey Tours kantoor werkt) en ik te bedenken wat we het weekend zouden gaan doen. Het eerste idee, in Manilla blijven, werd al snel veranderd in zwemmen in een waterval omdat we toch het liefste de drukte van Manilla even achter ons wilden laten, maar ook dit plan werd weer veranderd. Om 17.00 uur kwam Juliette met het voorstel om de Philippine Marine Mamal Stranding Network (PMMSN) te helpen met het verzorgen van twee gewonde dolfijnen. Een unieke ervaring en nog nuttig ook, dus waarom niet?!

Zondagochtend zijn we naar Subic Bay gegaan. Aangezien PMMSN voor zondag al vrijwilligers had, zijn wij gaan relaxen op het strand. Heerlijk om even niks te doen en het strand te combineren met het terras.

Maandag was de grote dag en was ik een dolfijnenverzorger. Onze dienst was van 8.00 uur tot 18.00 uur en tijdens deze dienst waren mij met een aantal andere vrijwilligers verantwoordelijk voor de dolfijnen. Er waren twee dolfijnen die beide gewond waren geraakt als gevolg van dynamiet vissen. Dynamiet vissen is een veelvoorkomende maar illegale manier van vissen (volgens bronnen gebeurt dit nog steeds 10.000 keer per dag) waarbij dynamiet in de zee wordt gegooid om de vissen te doden. Op die manier kan er snel en makkelijk veel vis gevangen worden. Alleen is het niet echt een duurzame manier van vissen want door het gebruik van dynamiet worden niet alleen de vissen gedood maar ook het koraal en andere zeedieren. Het onderstaande filmpje geeft een beeld van dynamiet vissen en de gevolgen hiervan.

http://www.lokaalmondiaal.net/televisie/niet-in-het-nieuws-2/tanzania-vissen-met-dynamiet/

De twee dolfijnen in PMMSN zijn dus gewond als gevolg van deze praktijken. Een van de dolfijnen, Scarlet, was het weekend binnen gebracht en werd apart gehouden in een zwembad. Haar balans was verstoord waardoor ze niet zelfstandig kon blijven drijven. Om ervoor te zorgen dat ze kon ademen, had PMMSN een soort zwemvest bij Scarlet om gedaan. De taak van de vrijwilligers was om haar constant in de gaten te houden en met water te besprenkelen. Daarnaast moest Scarlet een paar keer per dag getraind worden om zelf te kunnen drijven/zwemmen en kreeg ze medicijnen toegediend (in het bijgevoegde filmpje is te zien hoe dit in z'n werk gaat: open de PowerPoint, start de diavoorstelling en klik op het filmpje). De andere dolfijn, Valentina, was op Valentijnsdag gevonden en was er tot het weekend net zo aan toe. Ze kon niet zelf drijven en was nog heel zwak. Toch is ze zaterdag naar een stuk afgezette zee verhuisd en had ze het zwemvest niet meer nodig. Maandag kon Valentina inmiddels zelf blijven drijven maar was ze nog steeds heel zwak. Ze had geen energie om de hele dag actief te zijn en diep duiken lukte nog niet goed. Valentina moest ook de hele dag in de gaten gehouden worden en eens in de twee uur moesten we met haar zwemmen zodat ze een speelmaatje had. Zodra je in het water was om met haar te zwemmen, merkte je dat Valentina actiever werd en meer ging duiken. Dolfijnen zijn natuurlijk groepsdieren en van nature heel sociaal dus waarschijnlijk hielp de aanwezigheid van mensen tegen haar gevoel van eenzaamheid wat haar herstel bevorderd.

Het doel van PMMSN is om de dolfijnen uiteindelijk weer in hun natuurlijke omgeving vrij te laten, maar de kans dat dit lukt is vrij klein. Niet alleen vanwege de gezondheid van de dolfijnen, maar vooral vanwege de hoge kosten. Zoals gezegd, dolfijnen zijn groepsdieren en de enige kans om in het wild te overleven is in een groep. Om de dolfijnen uit te zetten moet er eerst een groep gevonden worden en vervolgens moet deze groep de dolfijnen accepteren. Ook moet de dolfijn hierheen vervoerd worden wat ook handenvol geld kost. PMMSN wordt niet gesteund door de overheid dus zullen zij alles zelf moeten financieren.

Een andere optie is om de dolfijnen in het Ocean Adventure park onder te brengen en ze te gebruiken om mensen te leren over de gevolgen van dynamiet vissen. Hopelijk wordt er dan uiteindelijk strenger gecontroleerd op deze vorm van vissen waardoor het minder gebeurd.

Voor mij persoonlijk was het verzorgen van de dolfijnen een mooie ervaring. Ik hoop dat Scarlet en Valentina over een tijdje weer helemaal de oude zijn en een goede toekomst zullen hebben. Ook hoop ik dat dynamiet vissen strenger wordt aangepakt zodat de opvang van gewonde dolfijnen in de toekomst niet meer nodig is.

PMMSN heeft een eigen facebook pagina waarop meer informatie te vinden is over deze organisatie en de laatste updates met betrekking tot Scarlet en Valentina.

https://www.facebook.com/PhilippineMarineMammalStrandingNetwork

Related resources on WorldSupporter: 
Follow the author: Manon89
Supporting content
Dolfijnenverzorger voor een dag
More contributions of WorldSupporter author: Manon89
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]