Altruïsme: bestaat dat wel? Wat vind jij?

Voluntourism, voluntrekking... het zijn manieren van reizen die steeds meer in trek zijn. Vrijwilligerswerk combineren met reizen: ook mij spreekt het erg aan. Niet voor niets ben ik vorig jaar naar Peru geweest voor vrijwilligerswerk. Op dit moment ben ik bezig met het plannen van een reis naar India en Nepal, en denk ik erover om ook daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Toch twijfel ik een beetje. Want het feit dat vrijwilligersreizen door steeds meer organisaties worden aangeboden, roept bij mij de vraag op: is een vrijwilligersreis wel goed? Voor wie doe je het eigenlijk?

Dat doet me terugdenken aan de theorie over altruïsme, die in mijn eerste studiejaar psychologie behandeld werd. Volgens sociaal psychologen bestaat altruïsme niet: mensen doen nooit iets waar ze uitsluitend een ander mee helpen en zelf niets aan hebben.
Darwin vroeg zich al af hoe het mogelijk is dat altruïsme zich heeft ontwikkeld. Volgens hem moet er dus een evolutionaire verklaring zijn voor altruïsme, oftewel: mensen helpen anderen omdat ze er evolutionair gezien bij gebaat zijn.
Ook volgens de sociale uitwisselingstheorie moet er altijd iets tegenover prosociaal gedrag staan. Dat hoeft niet per se te betekenen dat degene die jij helpt, later iets voor jou doet. Het kan ook zijn dat je er een beter gevoel van eigenwaarde door krijgt, of goedkeuring van anderen. Dat is denk ik het meest van toepassing op vrijwilligerswerk. Ga eens bij jezelf na: waarom doe jij vrijwilligerswerk? Doe je het echt alleen voor de ander?
Zelf houd ik me dat altijd wel voor, maar als ik er eens goed over nadenk, is het ook een manier om mijn leven betekenis te geven (dat staat zelfs in mijn Wereldsupporter-CV). Dus tóch iets voor mezelf.

Is het dan erg dat je nooit iets puur en alleen voor een ander doet? Misschien niet. Misschien is het juist goed dat je iets vanuit jezelf heb dat je motiveert om een ander te helpen. Je persoonlijke motivatie zorgt er denk ik voor dat je je extra goed inzet voor de ander. Dat je er zelf ook op de één of andere manier iets aan hebt, is eigenlijk alleen maar mooi. Hoe meer gelukkige mensen op aarde, hoe beter, zou ik zeggen.

Wel blijf ik me afvragen, om terug te komen op de vraag die me tot deze blog heeft gebracht, of vrijwilligersreizen wel goed zijn. Vaak gaat het om een korte periode van werken, en daarmee bedoel ik slechts een paar weken. Hebben mensen in ontwikkelingslanden daar wel iets aan? Ze zijn meestal blij met de komst en hulp van een vrijwilliger, maar help je ze er echt mee vooruit? Wat bereik je er eigenlijk mee? Het is ook een vraag die naar voren kwam in de online meeting met Wereldsupporters, waar ik onlangs aan deelnam. Een erg belangrijke vraag, vind ik. Want als je er vooral een goed gevoel over jezelf mee bereikt, vind ik het een twijfelachtige zaak. Ik hoop dus dat reizigers die vrijwilligerswerk gaan doen, dit vooral voor een ander doen en er goed bij stilstaan wat het effect is.

Vrijwilligerswerk combineren met reizen, dat doe je voor een ander én voor jezelf, zou mijn conclusie zijn. Daardoor werk je met liefde en passie en is iedereen er het meest bij gebaat. Maar het moet wel vooral op de ander gericht zijn. Zoveel mogelijk altruïsme dus!

Image
Follow the author: LanaDonse
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

ten eerste.. wauw wat een

ten eerste.. wauw wat een mooi stuk.

En daarnaast ook wow, want ik ben ook in eerste instantie naar peru gegaan en daarna naar India Nepal (ook als combinatie reis, een beetje eng hoeveel overeenkomst daarin zit ha ha!

Heel mooi stuk echt, en ik sluit me helemaal bij je aan, ontwikkelingshulp doe je deels ook voor jezelf en dat is oke, want je leert ervan en ziet dingen waardoor je op je eigen manier mensen kunt gaan helpen, daarom vind ik ontwikkelingshulp misschien ook zo een slecht woord, het vat de koe niet echt bij de hoorns, (of is het stier)

Zolang je het vanuit een goed hart doet, en inderdaad de ander voorop stelt dan ben je sowieso goed bezig. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gecombineerd met reizen bij al mijn reizen van peru tot india, en van nepal tot vietnam en ik vind het de beste combinatie die je je maar kunt indenken, geven en nemen!

xx

Goede vraag!En om op Cecile

Goede vraag!En om op Cecile in te gaan, ik denk daarom dat je moet spreken van ontwikkelingssamenwerking, en niet hulp. Geef een hengel en niet de vis. Je werkt samen naar een 'oplossing' en dat levert beide partijen iets op denk ik.Ik heb ook regelmatig vrijwilligerswerk gedaan, en ik ben er heel eerlijk over, dat deed ik ook zeker voor mijzelf. Ik vind het soms jammer dat als je reist dat je een land niet 'echt' leert kennen. Als je langer op een plek verblijft en met de mensen meeleeft krijg je wat mij betreft een meer volledig beeld. Dit is voor mij een van de redenen om vrijwilligerswerk te doen. Natuurlijk ook omdat ik het leuk vind om mensen te helpen, maar ook omdat ik graag leer van anderen, en graag te weten kom hoe andere mensen tegen een bepaalde situatie aankijken. Misschien hangt er om vrijwilligerswerk doen nog te veel het 'beeld' van altruisme. Andere helpen is heel belangrijk, en goed, maar ik denk dat het goed zou zijn als vrijwilligerswerk doen (vooral ook in Nederland) meer beelden om zich heen zou krijgen, zoals plek om nieuwe vrienden te ontmoeten, plek om talenten te ontwikkelen, etc. Zo zou vrijwilligers werk misschien ook meer populair worden?  Doen jullie nu je weer in NL bent ook vrijwilligers werk? Vind ik namelijk echt een aanrader. Ik heb voor een museum gewerkt als vrijwilliger op een kindertentoonstelling, bij een Indiaas filmfestival (ja ook ik ben ik India geweest :)) en bij een onderwijs organisatie (Cross Your Borders) Daar kon ik ook goed e kennis gebruiken die ik tijdens mijn reizen had opgedaan. 

Wat leuk dat je ook nu in

Wat leuk dat je ook nu in Nederland vrijwillegerswerk doet! Lijkt me inderdaad heel vet om je eigen kennis, de dingen die je tijdens het reizen hebt geleerd, terug te zien en te kunnen plaatsen ergens in Nederland!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3 1