Terugblik Ghana/vrijwilligerswerk

Als ik terug kijk naar mijn vrijwilligerswerk in Ghana, maar ook in India en naar alle andere ontwikkelingslanden die ik de afgelopen jaren heb bezocht, kan ik zeggen dat mijn kijk op de wereld veranderd is.

In het begin dat ik ging reizen, leek het me leuk om wat van de wereld te zien. Echt diep ging ik er toen niet over nadenken. Maar als je meer van de wereld hebt gezien, ga je toch met een andere blik kijken naar je eigen leven en de wereld. Zeker als je net terug komt, besef je veel meer wat je hebt. Door mijn werk, blijf ik bezig met en denken aan mensen die het vele malen slechter hebben dan wij. Ik geef er dus les over, maar ik krijg ook interessante vragen van leerlingen die me aan het denken zetten, maar ik zet hen natuurlijk ook aan het denken. Op die manier bereik ik met mijn reizen niet alleen de mensen in het land, mijzelf, mijn familie en vrienden, maar dus ook een hele hoop kinderen en ouders (de leerlingen vertellen natuurlijk wat ik in de ontwikkelingslanden heb gedaan en wat zij daarvan vinden). Ik ben me dus bewust dat ik een belangrijke functie heb in het overbrengen van de boodschap dat het goed is om niet alleen aan jezelf te denken.

Ik voel ook de verantwoordelijkheid om in de klas aan te geven dat andere mensen helpen, of dat nu in arme landen is of gewoon bij jouw in de buurt, belangrijk is. Veel leerlingen zijn hier in Limburg erg 'Geert-Wilders-gericht'. Ze denken nogal rechts, dat komt doordat ze thuis en in hun omgeving dingen te horen krijgen. Op die manier krijgen ze dus maar één boodschap te horen. Ik probeer het beeld over allochtonen af te zwakken dat vaak gecreëerd is door hun omgeving. Als ík het niet doe, doet bijna niemand het. Het is belangrijk dat kinderen hun eigen beeld en mening vormen aan de hand van verschillende kanten die ze te horen hebben gekregen.

Als ik geen vrijwilligerswerk had gedaan of niet naar ontwikkelingslanden was geweest, zou ik denk ik evengoed de boodschap aan kinderen meegeven dat het fijn is om mensen te helpen en dat het ook nuttig is. Nadat ik de landen daadwerkelijk heb bezocht, ondersteun ik dit idee nog meer. Ik ben er zelf meer in gaan geloven. Een voordeel is ook dat ik mijn eigen ervaringen kan vertellen en mijn eigen foto's kan laten zien, waardoor leerlingen meer geïnteresseerd zijn en misschien wel denken; dat kan of wil ik ook!

Image
Follow the author: anoukjacobs
More contributions of WorldSupporter author: anoukjacobs
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]