De laatste twee weken (voorbereidingen) + reisprogramma (geschreven op 7-7-12)

Over 14 dagen is het al zo ver, dan vertrek ik naar Malawi. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik tel de dagen af.

Ik ben al heel druk met de voorbereidingen. Ik heb mijn Malarone tabletten (anti-malaria pillen) al thuis liggen, bijna alle spullen zijn al gekocht en ik heb nu ook een (grote) backpack! Deze mag ik lenen van mijn buren, waar ik (maar ook papa en mama) erg blij mee ben, omdat dit ook weer wat centjes scheelt en zodat dat probleem ook weer opgelost is. Ik ga morgen alvast al mijn spullen uitzoeken en kijken of het allemaal in mijn tas past (zal vast nog wel een probleem zijn, aangezien ik veel te veel mee wil nemen). Ik ga morgen ook kijken of ik alles heb, en zo niet, wat er dan nog gekocht moet worden.

Vandaag heb ik al mijn opgehaalde geld overgemaakt naar papa en mama, omdat zij alles hadden voorgeschoten. Ik heb het meeste bij elkaar gespaard , maar het overige bedrag betalen mijn ouders voor me (THANKSSS!!!)!

Het is eigenlijk niet echt de bedoeling dat we iets meenemen voor de mensen daar, omdat deze die luxe niet gewend zijn en dan misschien gaan denken dat elke blanke die er komt iets voor ze mee neemt. Wat natuurlijk ook niet de bedoeling is! Toch heb ik bedacht dat ik heel veel balonnen mee ga nemen, zodat ik die daar aan de kinderen kan geven & zodat we die kunnen gebruiken als we een spelletjesdag gaan organiseren daar. Balonnen wegen namelijk niks en ze nemen gelukkig ook niet zo veel ruimte in.

Ik zal jullie ook mijn programma even vertellen, aangezien het voor jullie misschien ook leuk is om van te voren al een beetje te weten wat ik daar zo al ga doen.

Dag 1 (ZA 21 juli) – Vertrek uit Nederland

Vanuit Schiphol start onze reis. We vliegen via Frankfürt en Johannesburgnaar naar Lilongwe. We vertrekken zaterdag 21 juli om 20:05 vanuit schiphol en komen dan om 21:15 aan in Frankfurt. Daar vertrekken we om 22:15 naar Johannesburg, waar we op 22 juli om 08:45 aankomen. Vervolgens vertrekken we om 10:00 vanuit Johannesburg en komen we om 12:25 eindelijk aan in Lilongwe.

Dag 2 (ZO 22 juli) – Aankomst Lilongwe (vliegveld) & naar Zomba rijden

We reizen van de hoofdstad Lilongwe naar Zomba, onze uitvalsbasis en het stadje waaromheen al onze projecten liggen. Het is een lange, maar een prachtige rit die ons een goed beeld geeft van het Malawiaanse landschap. Na aakomst ’s middags krijgen we een presentatie van alle projectleiders waarin ze vertellen wat hun project doet en wat we de komende weken kunnen verwachten.

Dag 3 (MA 23 juli) - Les/voorlichting geven

Vandaag gaan we de communities rond Zomba in, om een dag lang bij één van onze projecten les of voorlichting te geven. Dit kan Engels zijn op school, maar bijvoorbeeld ook vertellen over hygiëne, hiv/aids, toekomstplannen en andere waarin jongeren onderwezen worden.

Dag 4 (DI 24 juli) – Speurtocht lokale markt & kookles

Vandaag doen we een speurtocht. Het doel hiervan is om alle ingrediënten voor de maaltijd van vanavond te verzamelen. We bezoeken de markt van Zomba, verschillende soorten supermarkten en andere plekken waar we aan ons eten kunnen komen. Terug bij de backpackers krijgen we kookles van een Malawiaanse dame; we brengen het geleerde meteen in de praktijk voor het avondeten!

Dag 5 (WO 25 juli) & dag 6 (DO 26 juli) – YODEP Community werk

We zijn twee dagen te gast bij YODEP, één van onze projecten ten oosten van Zomba in Nteche village. YODEP staat voor Youth Development and Productivity en is opgericht door een aantal jonge ondernemende mensen uit de community die de jeugd willen stimuleren en de productiviteit verhogen.

Het enthousiaste jonge team brengt tieners samen door middel van sport & spel, om zo hun individuele talenten te ontwikkelen, maar biedt ook hulp aan kwetsbare mensen door ze te voorzien in onder andere voedsel en onderwijs. Daarnaast brengt Yodep mensenrechten onder de aandacht in de gemeenschap en probeert de verspreiding van hiv/aids tegen te gaan door het geven van voorlichting en het aanbieden van gratis testen. Ook houden ze zich bezig met microkredieten om de inwoners meer te betrekken bij de opbouw van hun eigen community.

We doen hier van alles om te helpen, van lesgeven tot huisbezoeken, van jongerenwerk tot helpen in het nieuw gestarte ICT-centrum.

’s Nachts slapen we in de gemeenschap. Geen stromend water of elektriciteit dus en helemaal back to basic! De volgende dag besteden we wederom bij YODEP om af te maken waar we de vorige dag aan begonnen zijn.

Dag 7 (VR 27 juli) – Vrij/rustdag

Vandaag hebben we lekker vrij en nemen we een rustdag.

Dag 8 (ZA 28 juli) – Liwonde National Park

Op ruim een uur rijden van Zomba ligt het Liwonde National Park. Hier gaan we op safari, per 4x4-auto en/of per boot. We spotten giraffes, nijlpaarden, olifanten en met een beetje geluk zelfs leeuwen! Dit alles onder leiding van een lokale gids die precies weet waar we moeten zijn.

Dag 9 (ZO 29 juli) – Zomba plateau

Zomba ligt aan de voet van een berg met dezelfde naam. De platte top hiervan wordt het Zomba plateau genoemd. Helemaal bovenop gaan we een stuk hiken (pittige wandeling) of met een mountainbike de bosachtige omgeving bovenop de berg verkennen.

Dag 10 (MA 30 juli) & dag 11 (DI 31 juli) – Likubhula Youth Organization

Vandaag staat weer in het teken van anderen helpen, ditmaal bij Liyo (Likubula Youth Organization). Deze organisatie heeft verschillende programma’s ontwikkeld om de jeugd te behoeden voor de negatieve gevolgen die grote armoede met zich mee brengt. Het gebrek aan kansen in de regio zorgt bijvoorbeeld voor een hoge werkloosheid onder deze jongeren. Daarom biedt Liyo allerlei workshops en trainingen, zoals voorlichting over hun rechten en plichten, drugsmisbruik, hiv/aids, malaria, tienerzwangerschappen, het vinden van een baan, het inrichten van hun leven en financiële zelfstandigheid.

Daarnaast runt dit project een Home Based Care programma dat zich richt op ouderen, zieken en gehandicapte kinderen in de community. Liyo biedt zorg aan de meest kwetsbaren in de gemeenschap, waarbij ze zich focussen op het bouwen en repareren van huizen en helpen bij het bewerken van het land in het regenseizoen. Ook hebben ze een Early Childhood Development programma dat zich met name richt op (kleine) kinderen.

Met dit community-project gaan we de binnenlanden in om gezinnen op allerlei manieren te ondersteunen. We ontfermen ons over de kinderen, geven basale zorg aan ouderen, voeren een gesprek of helpen in het huishouden. Tijdens de bezoeken brengen we in kaart wat de behoefte van elk gezin is, zodat gepaste ondersteuning kan worden ingeschakeld. We brengen de nacht wederom in de gemeenschap door.

Dag 12 (WO 1 augustus) – Chayof

Het derde project waar we aan de slag gaan, is Chayof (Chinamwali Aids, Youth and Orphan Care Foundation), in een levendig voorstadje van Zomba. Deze veelzijdige organisatie zet zich in voor de kinderen en jongeren en probeert hen te behoeden voor de risico’s die het gebrek aan kansen in de regio, de grote armoede en de werkeloosheid met zich meebrengen.

Voor de jongeren zijn er programma’s op het gebied van onderwijs en sport & spel. Verder heeft Chayof een ochtendprogramma voor kleuters en een Home Based Care programma voor ouderen, waar erg actief aan gewerkt wordt. Een aantal jonge mensen uit de community heeft een Youth club opgericht, die op verschillende dagen bij elkaar komen om op een laagdrempelige manier, zoals bijvoorbeeld met drama, het taboe rondom aids te doorbreken en lifeskills eigen te maken.

Dag 13 (DO 2 augustus) & dag 14 (VR 3 augustus) – Cape MacLear

Vanuit Chayof vertrekken we naar Lake Malawi – en wel naar Cape MacLear aan de zuidkant van het meer. Op een betoverend mooie locatie aan het water nemen we ruim een dag de tijd om heerlijk uit te rusten, lekker bij te komen, dagboeken bij te werken en na te praten over de afgelopen weken. We kunnen rustig door het dorpje wandelen om souvenirs te kopen of ons in de zon op een handdoek aan het water installeren.

Dag 15 (ZA 4 augutus) – Terug naar Lilongwe

We brengen een flink deel van de dag door in de auto op weg terug naar Lilongwe. Onderweg stoppen we uiteraard op mooie plekken om even de benen te strekken en van het uitzicht te genieten.

Dag 16 (ZO 5 augustus) – Vertrek uit Malawi

Het is alweer tijd om onze spullen te pakken en ons naar het vliegveld te begeven voor de reis naar huis. Ook op de terugweg gaan we weer via Johannesburg en Frankfurt. We vertrekken om 13:15 vanuit Lilongwe en komen om 15:40 aan in Johannesburg. Om 18:55 vertrekken we vanuit Johannesburg richting Frankfurt, waar we op 6 augustus om 05:35 aankomen. Daar moeten we een paar uur wachten totdat om 08:55 eindelijk ons vliegtuig naar schiphol vertrekt, waar we om 10:05 aankomen. HOME SWEET HOME!

Dag 17 (MA 6 augustus) – Aankomst Nederland

Vandaag komen we eindelijk thuis. Dat wordt waarschijnlijk de rest van de dag slapen, aangezien we 21 uur bezig zijn om thuis te komen en dan daarna zie ik het wel weer!

Nou jongens ik denk dat ik jullie nu wel genoeg op de hoogte heb gebracht! Ik zal vlak voordat ik wegga nog een berichtje plaatsen en daarna komen mijn berichten uit Malawi!!!!

Follow the author: Riannedebruin
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Riannedebruin
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]