Een gelukkig nieuwjaar

Aangezien het nieuwe jaar toch al weer een ruime maand van start is, maak ik, om terug te blikken en vooruit te kijken, bij dezen even gebruik van het Chinese Nieuwjaar dat dit weekend wordt gevierd. De afgelopen maanden zaten bomvol met studie en gezelligheid en binnen allebei een heleboel duurzame speerpunten.

Studie
Zoals in mijn vorige weblog reeds te lezen was, heb ik mij het afgelopen semester beziggehouden met een ontwerp voor SummerLABB, een festivalpaviljoen bedoeld om wetenschappelijke innovaties op het gebied van duurzaamheid aan de man te brengen en hen op een ‘nieuwsgierigmakende’ manier te betrekken bij deze ontwikkelingen. Zowel mijn ontwerp, als de ontwerpen van dertien medestudenten zijn inmiddels succesvol afgerond. De vraag is: hoe nu verder? De initiatiefnemers van SummerLABB zijn nog altijd druk bezig met het zoeken naar sponsoren en zullen straks een keuze moeten gaan maken met betrekking tot hun paviljoen van 2014. Zodra er meer over bekend is, dan schrijf ik! Wie weet staan we deze zomer op festivals 55.000 mensen te inspireren..? :) Ik ben benieuwd!

Gezelligheid
De feestmaand december begon met een weekendje in dé veggiestad van de Benelux: Gent! Sinds mei 2009 lanceerde Gent de donderdag veggiedag. Dit houdt in dat scholen, hospitalen en andere openbare plaatsen vegetarisch eten serveren, met daarnaast een campagne om mensen aan te sporen één dag per week vegetarisch te eten, waarbij de nadruk gelegd wordt op de voordelen hiervan op gezondheid en milieu.

Helaas waren wij er niet op donderdag, maar dat hebben we goedgemaakt door te overnachten in hét Ecohostel van de stad! Het hostel is een omgebouwd binnenschip, de Andromeda, gelegen op een rustig kanaal in een volkse buurt van Gent. Een laag-energieconcept dat volledig CO2-neutraal is, een rietveld als waterzuivering op ons dak, 100% natuurlatex matrassen en een biologisch, fairtrade, veganistisch ontbijt zorgen voor een lage ecologische voetafdruk. Er is een gemeenschappelijke lounge en sanitair en een ruim terras (het was helaas wat te koud om daar lekker te gaan zitten, maar in de zomer zeker een aanrader! :)). In de lounge vind je gezelschapspelletjes, een kleine bibliotheek en de book swap (waar je je gelezen boek kan inruilen voor een nieuw boek). Het was heerlijk!

In het kader van Buy Nothing New en Duurzaam December zijn bovendien zowel mijn eigen huis als de huizen van diverse vrienden en familie verrijkt met fantastische cadeaus, met name afkomstig van Marktplaats, de kringloop- en de Wereldwinkel. Hobbelpaarden, zitzakken, saladeschalen, taartbordjes, drinkglazen en fotolijsten: noem maar op! Daar wordt een mens toch gelukkig van. :)

Begin maart is het zover: dan mag ik al mijn fantastische ervaringen gaan delen met een nieuwe lichting jongeren die binnen afzienbare tijd naar een vrijwilligersproject vertrekt. Tijdens het voorbereidingsweekend van SIW zal ik als ervaringsspreker aanwezig zijn en anderen inspireren zich in te zetten voor een betere wereld. Ik heb er zin in!

WorldSupporter Resources: 
Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of AnnaVanderveen
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
4
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd