Fair Trade (part 4) - Fair Trade

Vaak vragen mensen zich af wat ze kunnen doen om de wereld te verbeteren. Vaak denken ze veels te grootschalig. Een reis naar de andere kant van de wereld om vervolgens in een ontwikkelingsland vrijwilligerswerk te doen. Voor sommigen een droom, voor sommigen een nachtmerrie. Sommigen zijn nog te jong en sommigen moeten hiervoor nog een paar jaartjes sparen. Het is goed om de wereld een stukje beter te willen maken en het makkelijkste om daarmee te beginnen is bij iets wat je bijna iedere week doet, wat nodig is om te leven en waar je bijna niet bij nadenkt: BOODSCHAPPEN DOEN! Jawel, sta je in de albertheijn, de Jumbo bij de C1000, Hoogvliet, Dirk, Plus of waar dan ook. GO FAIRTRADE! Een van de simpelste oplossingen om vanuit je eigen veilige thuishaven de wereld al een klein stukje te verbeteren en vaak zijn de producten ook nog eens lekkerder! In mijn blog zal ik een paar keer een product aanprijzen waar ik helemaal achter sta. Vandaag product 4.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over het meest fair trade product in de Nederlandse supermarkten.
De naam zegt het al, en we zijn er allemaal wel eens langs gelopen in de supermarkt (en hopelijk gekocht):

Fair Trade Original

Het bijna standaard fair trade merk in iedere supermarkt.
van Koffie en thee, vruchtensap, wijn, rijst & noedels, olie & azijn, specerijen, Aziatische sauzen, bakproducten tot chocolade, ontbijt producten en tussendoortjes.

Binnen Fair Trade Original hebben ze een eigen manier van zakendoen. Want hun eindeloos lekkere producten hebben ook nog eens eindeloos veel effect op de makers ervan: koffieboeren in Latijns-Amerika, theeplukkers in Afrika, rijstboeren in Thailand. Ook deze lijst is eindeloos. Dit alles doen ze al heel erg lang.

Het begint in 1959. Een groep idealistische jongeren, aangevoerd door Enny Wolak (l), heeft in Kerkrade geld ingezameld om melkpoeder te sturen naar ondervoede kinderen op Sicilië. Het succes is zo groot, dat ze het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) oprichten, onder leiding van Paul Meijs (r).

De missie is via eerlijke handel met handelspartners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika wil Fair Trade Original een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede. Met hun handelspartners bouwen ze aan een rendabele en duurzame handelsrelatie, met respect voor ieders zelfstandigheid en eigenwaarde.

Hier een paar interessante feiten:
- 1973 haalde Fair Trade Original voor het eerst eerlijke koffie uit Guatemala, waarmee een fair trade revolutie was geboren/
- volgens hun koop 55% van de Nederlands al Fair Trade. Geweldig nieuws!! laten we vooral zo doorgaan!
- in 2012 alleen zijn al 425.500 blikjes kokosmelk verkocht.
- in 2012 hebben boeren in Mauritius 17.949 Euro aan ontwikkelingspremie ontvangen. Met dit geld kan de productie van Fair Trade producten worden gestimuleerd.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de producten heerlijk zijn en weinig duurder dan je gewone producten in het schap. Geen reden dus om niet Fair-Trade te gaan! Naar mijn idee is Fair Trade original het grootste merk wat de gewone supermarkten aanbieden, met een goede missie en een fair prijs.
Zeker kopen dus!! GO FAIR TRADE!!

Image
Follow the author: Renee
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

UTZ, Fair Trade Original en

UTZ, Fair Trade Original en Max Havelaar. Ik geloof dat dat onze 3 grote fair trade leveranciers zijn. Ik geloof dat Max Havelaar het duurste is, maar behalve een eerlijke prijs, geven ze ook voorlichting en helpen ze met investeren in gereedschappen. Fair Trade Original is denk ik de mooie tussenweg. Niet zo duur als Max Havelaar, en niet zo "shady" goedkoop als UTZ.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1