Confrontatie met een leeftijdsgenoot

LIYO is eenzelfde soort project als YODEP. Ook daar hebben we twee dagen doorgebracht. Het was ontzettend goed georganiseerd in tegenstelling tot andere projecten en het waren erg leuke activiteiten!

Één van die activiteiten was huisbezoeken. We werden in groepjes van 4-5 opgesplitst zodat we allemaal zoveel mogelijk konden doen. Ik ging samen met Kayleigh en Grace (een lokale expeditieleider) op huisbezoek.

We gingen o.a. langs een 17 jarig meisje, een leeftijdsgenoot dus. Dit wordt gezien als het meest confronterend; en dat heb ik geweten. Het meisje had een tijdje geleden een wondje op haar been opgelopen. Door een gebrek aan medicatie en hygiëne is dit gaan ontsteken. Bij ons zou je een antibiotica kuur krijgen, en dan zijn we ervan af. In Malawi gaat dit niet zo makkelijk. Omdat er geen medicatie was en geen hygiëne, werd de wond en dus ook de ontsteking steeds groter. Ze kon niet meer lopen van de pijn. Als ze examens moest maken, werd het erger vanwege de stress. Hierdoor kon ze niet naar school lopen en dus geen examens maken. Hierdoor heeft ze nooit haar examens kunnen maken, omdat ze steeds in die periode niet meer kon lopen. Er was letterlijk een hap uit haar been met vliegen op de wond.

Ik vond dit zo confronterend! Een meisje van je eigen leeftijd kan niet naar school vanwege gebrek aan medicatie en hygiëne. Een wond die niet overgaat waardoor ze steeds niet kan lopen in tijden van stress. Geen examens kunnen maken omdat je niet naar school kan lopen. Hoe onwerkelijk is dat? Ik val, ik maak mijn wond schoon en het is binnen een paar dagen weg. Zij valt, krijgt een ontsteking en kan haar examens niet halen omdat ze niet kan lopen. Ik val waarschijnlijk in herhaling, maar nog steeds, 6 maanden na mijn reis, vind ik het nog steeds bizar.

Zo’n twee maanden nadat ik terug was, vroeg ik aan een jongen van LIYO waar ik nog steeds contact mee heb hoe het met het meisje was. Haar ontsteking was weg aan het trekken en het ging goed. Ik weet niet hoe het nu gaat, maar ik hoop zo voor haar dat het goed gaat.

Ik vind het jammer dat ik haar niet heb kunnen helpen. Ik heb haar geen water kunnen geven of iets anders. We kunnen niets doen voor haar. Alleen maar hopen dat het over gaat. Ik hoop dat ze voor de zoveelste keer de moed vindt om door te gaan en ooit zal ze haar examens halen. Dat geloof ik.

If you wait until you can do everything for everybody, instead of something for somebody, you’ll end up not doing nothing for nobody.

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: Jules
Comments, Compliments & Kudos

Hard om te horen. Bijna niet

Hard om te horen. Bijna niet voor te stellen hoe zoiets kleins je leven kan bepalen daar. Ik hoop dat alles goed komt met haar.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
446 1