Het ABC van 2014

19 januari, druk aan het leren voor de proefwerkweek, en ineens bedenk ik dat ik helemaal geen goede voornemens op papier heb gezet. Stiekem vind ik het namelijk een beetje cliché, een mooi lijstje goede voornemens, dat ik binnen twee weken kwijt ben en waar ik vervolgens dus ook vrij weinig mee doe. Wat dan? Zat ik te denken, want 2013 was een prachtig en ‘productief’ jaar en die positive vibe zou ik graag doorzetten in het nieuwe jaar. Geen ‘leefregels’, maar mooie idealen die ik graag na wil streven, ik zou er wel honderd kunnen bedenk, maar hou het toch maar bij 26. En hé, wat een toeval, dat is precies het aantal letters van het alfabet.
Daar gaan we:

A nders : anders denken, anders leven, anders zijn. 2013 heeft mij op veel manieren veranderd, ik heb veel geleerd, ben weer een klein beetje volwassener geworden en in Uganda is er een wereld voor me opengegaan. Ik ben veranderd. En eigenlijk is dit punt niet zo heel moeilijk, terugveranderen zal moeilijk gaan, maar ik wil wel graag blijven veranderen.

B oeken: ik wil meer lezen. Omdat ik er zo van hou, omdat het zo heerlijk is om met een kopje rooibos thee, een dekentje en de kat op de bank te liggen, de tijd te vergeten en te lezen.

C haotisch : ik ben een chaoot, altijd al geweest en ik ga het niet proberen te ontkennen. Iets minder chaotisch worden is een mooi doel voor 2014.

D oen: minder denken, meer doen. Zonder ouders naar Afrika, gewoon doen. Doen doen doen. Ik ga meer doen.

E nergie: 2013 heeft me veel energie gegeven, nieuwe dingen zien, frisse inzichten. Alleen al dat doen (zie D) zorgt er wel voor dat ik qua tijd toch niet altijd helemaal uitkom. Dit jaar ga ik (jawel jawel) op tijd naar bed.

F eest: Fissa fissa fissa hé that is what we do.. Need I say more?

G oede doel: in 2013 ben ik er actief mee begonnen en in 2014 ga ik zeker door. Me inzetten voor goede doelen. Ik zie iedere maand 20 euro van mijn rekening verdwijnen voor Kim in Uganda. En man wat voelt dat goed. Ik denk na over acties en hoop binnenkort weer iets ‘groots’ te kunnen doen.

H elpen: Hoe idealistisch het misschien ook klinkt. Ik wil de hele wereld helpen. Ver weg, maar ook dicht bij, de mensen om me heen. Maar vorig jaar heb ik geleerd, dat ik mezelf ook moet laten helpen. Anders werkt het niet.

I nspireren: en daarmee wereldsupporteren!

J ette: Dat ben ik en dat wil ik blijven. Niet veranderen, alleen een zo goed mogelijke versie van mezelf proberen te zijn.

K waliteiten: mijn kwaliteiten vinden en ontwikkelen.

L eren: blijven leren van de wereld, mezelf, vrienden, onze samenleving en alles dat ik heb meegemaakt.

M ijlpaal : 2013 is sowieso een mijlpaal in mijn leven, maar het liefst trek in 2014 (en 2015, 16, 17..) daarbij. Jaren die ik nooit meer vergeet.

N a denken: over wat ik wil, mijn toekomst, studiekeuzes, vrienden, mezelf en hoe bevoorrecht ik ben.

O pen: openstaan voor anderen, vriendschappen, de wereld, ideeën.

P erspectief : de wereld vanuit het in 2013 gevonden perspectief blijven zien. Want alles is mooier, ookal heb ik meer weet van de lelijke kanten.

Q …: is gewoon een stomme letter, maar gebruik ik even om te zeggen dat ik hier al te lang mee bezig ben en dat ik mijn proefwerkweek moet gaan leren en dus maar even snel opschiet.

R ugzak: de rugzak vol met prachtige ervaringen die ik in mijn al heb opgedaan. En mijn reis naar Uganda, de parel van Afrika, vormt een pareltje in die overvolle rugzak.

S chitterend: want dat is het gewoon en moet het zeker blijven.
T oekomst: dromen over mijn toekomst en daar hard voor werken. Ik krijg zoveel kansen, en greep er eigenlijk zo weinig. In Uganda heb ik gezien hoe het is om géén kansen te hebben en nu weet ik dat ik elke kans moet grijpen en iets van mijn leven moet maken.

U ganda: heeft denk ik geen uitleg nodig.

V egetarisch: want dat ben ik. En blijf ik, ondanks die onweerstaanbare gehaktballen van mijn moeder.

W ereldsupporter, worldmapping, wereld, weten, wachten: de W is druk en betekent veel. Wereldsupporter, iets dat ik 2014 zéker blijf doen, worldmapping, omdat ik ze dankbaar ben voor 2013 en zeker niet vergeet in 2014, voorlopig trein ik nog lekker vaak naar infodagen om te helpen. En ik wil meer van de wereld zien, en weten.

Xenofobie: (: haat tegen vreemdelingen) (nee dat woord kende ik maar het begint met een X en past eigenlijk heel goed). Hier wil ik graag wat aan doen, meehelpen deze onzin de wereld uit te krijgen.

Y genwijs (ja dat is eigenlijk met een EI maar t is gewoon een moeilijk letter), Sorry pap, het spijt me mam. Maar ik blijf toch nog een jaartje eigenwijs en eigenzinnig.

Z ien: de wereld om me heen, de wereld heel ver weg. Mezelf in de spiegel en alle liefde om me heen. Goed blijven kijken, alles blijven zien.

Content categories
More contributions of WorldSupporter author: Jette Mes
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]