Slikken of stikken?!

Omdat ik in Nepal gezien heb dat zorg voor mensen in de derde wereld landen niet zo vanzelfsprekend is als voor ons in Nederland, probeerde ik eens te kijken hoe het nu anno 2013 in de wereld geregeld is met patentrechten in de farmacie. Ik stuitte op de documentaire Slikken of stikken door Levy Productions. Deze documentaire komt uit 2011 en kaart duidelijk de problemen aan die patentrechten met zich meebrengen.

De oorzaak van alle problemen draait om het volgende. De generieke middelen (in de documentaire ook 'kopieën') die eerder in India geproduceerd werden, mogen niet meer gemaakt worden. Dit patentrecht geldt voor medicatie die na 2005 op de markt gekomen is.

De documentaire laat veel zien. Je krijgt een goed beeld van het werk dat Artsen zonder Grenzen doet en de noodzaak van nieuwe medicatie tegen ziekten als AIDS, malaria en tuberculose. Je ziet ook de overwegingen die de farmaceutische industrie maakt, die mogelijk de dood van vele zieke mensen in de derde wereldlanden tot gevolg heeft.

Dit is een probleem waar ik als farmaciestudente en wereldsupporter maar moeilijk een oordeel over kan vellen, omdat ik beide kanten van het verhaal maar al te goed begrijp. Ik denk dat gebalanceerd denken de enige weg is om beide partijen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen en naar echte oplossingen te zoeken.

In de documentaire komt ook een index naar voren, waarbij farmaceutische bedrijven beoordeeld worden op hoe toegankelijk zij medicijnen maken voor de derde wereld landen. Ik denk dat deze 'Access To Medicine' index heel waardevol is. Farmaceutische bedrijven worden op deze manier positief gestimuleerd om te kijken wat zij voor patiënten in armere landen kunnen betekenen.

Ik was ook benieuwd of er twee jaar na de documentaire ontwikkelingen zijn geweest. Als ik het artikel van dr. Hans Hogerzeil (httppublic://blog/rtemagicc_slikken-of-stikken_3_.jpg_0.jpgwww.rug.nl/news-and-events/news/archief2013/nieuwsberichten/positieve-ontwikkelingen-wereldwijde-toegankelijkheid-medicijnen-in-kaart-gebracht) mag geloven is dit wel het geval. Toch zijn er ook nieuwsberichten die dit tegenspreken (bijvoorbeeld httppublic://blog/rtemagicc_slikken-of-stikken_3_.jpg_0.jpgwww.eastasiaforum.org/2013/04/26/novartis-vs-the-government-of-india-patents-and-public-health/). Er is dus nog een lange weg te gaan...

Zelf oordelen? Dit is de link naar de documentaire:
httppublic://blog/rtemagicc_slikken-of-stikken_3_.jpg_0.jpgwww.gezond24.nl/tv-uitzending/AVRO_1441305/Medicijnen-voor-de-derde-wereld-1 (deel 1)
httppublic://blog/rtemagicc_slikken-of-stikken_3_.jpg_0.jpgwww.gezond24.nl/tv-uitzending/AVRO_1441307/Medicijnen-voor-de-derde-wereld-2 (deel 2)

Image
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Het mooie is dat sinds 2000

Het mooie is dat sinds 2000 best wel goeie dingen gebeuren in de wereld. Kindersterfte is afgenomen, meer en meer mensen hebben toegang tot medicijnen en ook vrouwenrecht gaan omhoog. Hoewel er nog altijd problemen zijn (en er zullen waarschijnlijk altijd problemen zijn) gaat het toch de goeie kant op.
Trouwens, ik vind het echt leuk om nog zo veel van je te horen, ook na je reis! Je schrijft super interesante blogs!

Dankjewel, Dennis! Ik ben me

Dankjewel, Dennis! Ik ben me ook veel af gaan vragen na mijn reis en probeer alles wat ik uitzoek met jullie te delen.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2