Feliz Navidad, Prospero Año y Felicidad

Er is alweer een week voorbij sinds mijn laatste blog, wat vliegt de tijd hier toch!!
De eerste week in het weeshuis is me erg goed bevallen! Ik heb de eerste dagen ook nog bij de meisjes doorgebracht. Dit zijn er ook zeven met een leeftijd tussen de twee en de acht jaar gok ik zo. Ze waren meteen weg van mijn horloge (knalroze), jas (knalroze haha) en haar (waaauuuwww Blond!!!). Op de woensdag ontmoette ik per toeval een andere vrijwilligster op het project toen ik een jongetje aan het zoeken was die naar bed moest. Zij heeft me voorgesteld aan andere vrijwilligers, een meisje uit Belgie, een jongen en een meisje uit Duitsland en een jongen uit Oostenrijk. Drie van hen waren al weken bezig met het organiseren van een groot kerstfeest voor de kids en de leiding in het weeshuis. Met het geld van vele sponsors hadden ze mega veel cadeautjes gekocht die allemaal ingepakt moesten worden. Vanaf die dag ben ik dus mee gaan helpen met de voorbereidingen voor het feest op vrijdag.

Op de vrijdag was het dan zover; het groooote kerstfeest! Na mijn Spaanse les ben ik gelijk doorgegaan naar het weeshuis om weer mee te helpen met de organisatie. Er waren verschillende vrienden van de andere vrijwilligers om mee te helpen dus dat was helemaal top! Na het koken, wat inhield dat we Kalkoenkippen (bestaat dit wel??) moesten kruiden en insmeren met boter en tomatensaus, begon het feest dus liet ik het koken over aan de vrienden zodat ik met de kinderen bezig kon zijn. Eerst was er warme chocolademelk met cake, wat een beetje raar is om in de volle zon te drinken. Daarna hadden een paar meisjes en jongens een kerststuk voorbereid dat ze opvoeren. Hierna was het de beurt aan een ingehuurde clown om ze te vermaken, en als hoogtepunt van de dag kwam Papa Noel langs om alle cadeaus uit te delen. De blik op die gezichtjes toen ze ze uitpakten; onbetaalbaar! Na het feestmaal gingen de jongens en meisjes naar bed toe en was het feest afgelopen. de troep mochten we gelukkig achterlaten, die ruimde de leiding van het project op :) Het was een TOPDAG!! Er zijn veel foto´s gemaakt, dus die volgen nog!

Het is heel dubbel gevoel om op het project te werken, aan de ene kant lijkt het erop dat de kinderen het goed naar hun zin hebben, en ik geloof ook achter elkaar dat dat zo is. Maar aan de andere kant sprak ik met de psycholoog van het project, en zij vertelde me dat echt letterlijk ieder kind weg wil van het project, en een normaal leven met een normale familie wil hebben. Er zijn ook schreinende gevallen van meisjes die open staan voor adoptie, omdat hun ouder(s) hun haten.. Toen ik dit hoorde kreeg ik spontaan tranen in mijn ogen en had ik even een momentje voor mezelf nodig, ik kan me die wreedheid zo niet indenken!

Voor zover de actviteiten op het weeshuis, door naar mijn vrije tijd, want die heb ik echt in overvloed!

Afgelopen woensdag ben ik met Adriana, de vrouw uit Rio de Janeiro een hapje gaan eten bij een tentje op het Plaza des Armas, het hoofdplein van Cusco. Onder het genot van een prachtig uitzicht hebben we lekker gegeten en gepraat. Ze vertelde dat haar moeder op haar 73e nog een weeshuis is begonnen, respect! Op dit moment heeft ze 8 kindjes onder haar hoede, maar haar belangrijkste hulp is gestopt met haar te steunen, dus nu staat ze er helemaal alleen voor. Als ik weer terug in Nederland ben ga ik eens kijken hoe het zit met het in contact brengen van organisaties als Vrijwillig Wereldwijd en projecten als de weeshuizen en scholen. Wie weet kan ik nog wat betekenen..
Het volgende hoogtepunt was de vrijdagavond na het kerstfeest. Alle vrijwilligers en de vrienden daarvan hadden hard gewerkt en we waren moe, maar omdat het zo geslaagd was geweest besloten we de stad in te gaan om de perfecte dag te vieren. Dit was dus mijn eerste echte ervaring met het nachtleven van Cusco, and man, I like it! We zijn naar the Temple gegaan, blijkbaar dé club waar alle buitenlanders komen, en ja hoor, het was top. Super gezellig met de mensen met wie ik was, goedkope drank (630 ml bier voor zon 3 euro:O) en veel buitenlanders om tegenaan te ouwehoeren. Veel te laat en veel de dronken ging ik naar huis om weer veel te vroeg wakker gemaakt te worden door Antonella, het meisje uit mijn gastgezin.
Gisteren was ook weer een gezellige dag. Ik had die dag gereserveerd om met Remie de stad te verkennen, ook een vrijwilligers vanuit Vrijwillig Wereldwijd die op een project buiten Cusco Engelse les gaat geven. Na heerlijke fruitshakes te hebben gedronken met wederom een prachtig uitzicht zijn we naar de plek gegaan waar zijn gastgezin voor in het weekend zin om daar naar de grote overdekte markten te kijken. Hierna zijn we teruggelopen naar het centrum om ons half te bezatten met cocktails tijdens het happy hour bij Mama Africa, een voor Cuscosiaanse begrippen erg hippe, kleine club. Het was erg gezellig en ik ben blij dat ik Cusco steeds meer begin te kennen!

Zo dat was het wel weer voor zover. De komende week zal weer voornamelijk in het teken staan van kerst, en verder heb ik voor komende vrijdag tot en met maandag een Jungle trip naar Machu Picchu geboekt. Hierbij ga ik allerlei gave dingen doen met als hoogtepunt natuurlijk het bezoeken van Machu Picchu, de best bewaarde oude Inca stad van Peru.

Oh trouwens nog 1 ding; de mensen die zeggen dat regen in een tropisch klimaat helemaal niet zo erg is als in Nederland zitten hartstikke fout! Het weer slaat hier echt iedere minuut om, met zeer zware stortbuien tot stralende zon... Regen blijft regen en je wordt evengoed nat, dus ja, ook in het buitenland is regen niet fijn!!

Rest mij nog iedereen alvast hele fijne kerstdagen te wensen, geniet van de tijd en van elkaar!

Feliz Navidad y hasta luego!

Follow the author: Kim van de Sanden
More contributions of WorldSupporter author: Kim van de Sanden
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]