Update activiteiten Oktober

Hallo allemaal,

Oktober was weer een interessante maand. Het bevalt me heel goed om te werken bij Lokaalmondiaal. Ik kan nu dagelijks bezig zijn met onderwerpen die gaan over ontwikkelingslanden. Ook begeleid ik een groep jonge journalisten die over 2 weken naar Afrika en Bali zullen vertrekken om daar journalistieke verhalen te maken en ervaringen op te doen. Ter voorbereiding op hun reis heb ik een werkbezoek naar Brussel georganiseerd. Omdat het overkoepelende thema van de reis Handel en Ontwikkeling is, hebben we afspraken geregeld met onder andere Marc Maes (11.11.11), Corporate Europe Observatory, ECDPM, ITUC, het Europees Parlement, DG Trade (Europese Commissie) en ACP. We spraken hier over EPA's, het 'everything but arms principe', WTO issues, economic partnership agreements, handel, beleid, export en import en tarieven. Ik produceerde het bezoek en mocht overal bij zijn, wat ik echt heel erg interessant vond. Dit bezoek droeg bij iedereen bij aan de verdieping van de beeldvorming wat betreft handel en internationale relaties. Waarom dingen zijn zoals ze zijn en waarom Afrika bijvoorbeeld nog steeds een ontwikkelingscontinent is. Ook mag ik binnenkort (4 en 5 november) de conferentie Voice of the South in samenwerking met Oxfam Novib meemaken en ga ik komende zaterdag naar de Afrikadag. Erg leuk dus deze functie bij Lokaalmondiaal! Naast al deze spannende activiteiten probeer ik ook nog steeds geld in te zamelen voor de Filipijnen en dat heb ik deze maand gedaan door: het verkopen van de DVD die ik gemaakt heb in Zambia en het verkopen van mijn oude meubels. Ik ben namelijk afgelopen weekend verhuisd en er bleken een hoop meubels weg te kunnen! In totaal heb ik ongeveer 50 euro opgehaald.

Ik zou er op mijn blog ook wel eens een vraagstelling in willen gooien. Ik begon me laatst namelijk wat af te vragen: waarom we sommige producten fair trade noemen, terwijl het grootste bestanddeel niet fair trade is, maar een van de kleinere bestanddelen wel? Het hele product wordt dan fair trade genoemd, maar is dit wel eerlijk? Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Fair Trade hagelslag. De cacao (een klein bestandsdeel) is fair trade, maar de suiker (het grootste bestanddeel is niet fair trade (omdat zij suiker gebruiken die wanneer fair trade verkregen niet kan concurreren in de winkels omdat dan de prijzen te hoog worden). Is de hagelslag dan wel een fair trade product? Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken...

Ik kijk in ieder geval uit naar volgende maand met zijn conferenties en de Afrikadag! Ook wordt het tijd om mijn tas weer eens te gaan pakken, want over een maand verhuis ik al naar Slovenië voor een jaar!

Adios! Sanne

Image
Follow the author: Sanne Bouwman
More contributions of WorldSupporter author: Sanne Bouwman
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Goede vraag!

Wow, wat een super gave kansen krijg je bij Lokaalmodiaal!Goede vraag, die over fair trade producten. Misschien was het gehele idee van Fair Trade in eeste instantie een stukje bewustwordig. Dat het goed genoeg was dat mensen kritischer keken naar wat ze nou ik hun winkelmandjes stoppen. Maar nu Frade Trade steeds meer 'inburgert' in ongeveer alle grote supermarkt-ketens (en niet alleen maar in Wereld Winkels/Reform winkels te koop is) is je vraag helemaal terecht. Moet het keurmerk niet verder gaan?

Ik ben het met je eens. Dit

Ik ben het met je eens. Dit is helemaal niet eerlijk juist! Weinig mensen zullen hierover weten, aangezien iedereen er juist superleuk aan meedoet.

Dit vraagstuk zou eigenlijk voorgelegd moeten aan de consumentenbond!!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2