De WNF Voetafdruk

Een paar weken terug organiseerde ik een vrijwilligersborrel in Utrecht voor de vrijwilligers van de stichting waar ik zelf ook voor heb gewerkt in Guatemala. In Café Averechts sprak ik een van de vrijwilligers van het café en zij vertelde dat zij niet tot nauwelijks gebruikt maakt van het vliegtuig om te reizen. Dit in verband met de ernstige milieuvervuiling. Ik wil ook graag duurzamer leven, maar dit is voor mij misschien iets te extreem. Maar wat wil ik dan wel? Om duurzamer te gaan leven heb ik het volgende plan bedacht. Ik ga eerst mijn voetafdruk berekenen, daarna mijn levensstijl proberen te veranderen en in de zomer van 2014 zal ik dan mijn voetafdruk opnieuw berekenen. Is deze dan verkleind, dan is mijn missie geslaagd!

Via de site van het WNF heb ik mijn voetafdruk berekend. De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 6,3 hectare. Zelf kwam ik uit op 5,7 hectare. Het goede nieuws is dus dat mijn voetafdruk kleiner is dan de gemiddelde Nederlander. Het slechte nieuws is dat als iedereen zo zou leven als ik, we dan 3,2 aardbollen nodig. Werk aan de winkel dus!

Hoe ga ik nou mijn voetafdruk verkleinen?

Dit is wat ik in ieder geval al doe, wellicht zitten er ook wat bruikbare ideeen voor anderen tussen:
- eigen tas mee ipv plastic zak
- ov en fiets ipv auto
- kledingruil
- geen verwarming aan als het raam open is en sowieso eerst trui aan
- minder licht (niet alleen met earth hour)
- niet altijd op 60 graden wassen
- thee drinken in plaats van koffie
- kraanwater drinken in plaats van uit een pak of fles

Dit is wat ik wil gaan doen:
- vliegreizen compenseren met bomen
- minder vlees eten
- kiezen voor fair trade producten, bijv. met koffie en hagelslag
- apparatuur niet op standby
- gordijnen dicht in de avond zodat de warmte binnenblijft
- de verwarming een half uur voordat ik ga slapen uitzetten
- afvalscheiding
- volle trommel in wasmachine
- waslijn in plaats van droger
- korter douchen
- voedsel van het seizoen en uit de region
- naar de 2ehandswinkel en kringloop in plaats van nieuwe kleding en spullen

In de zomer horen jullie van mijn resultaten! Mochten jullie nog andere tips hebben om mijn voetafdruk te verkleinen, dan hoor ik die graag!

Follow the author: AnnemarieBroers
More contributions of WorldSupporter author: AnnemarieBroers
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Ik begrijp de voetafruk niet

Ik begrijp de voetafruk niet helemaal kun je mij dat uitleggen?

afdruk bedoel ik natuurlijk

afdruk bedoel ik natuurlijk

De voetafdruk geeft aan welke

De voetafdruk geeft aan welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op de aarde!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3